AVÍZO: Oslava 60 let Základní školy Trhový Štěpánov

Letos to je 60 let od doby, kdy byla v Trhovém Štěpánově na Benešovsku postavena budova základní školy. Kulaté výročí oslaví v sobotu 24. září 2011. Během tohoto velkého dne se návštěvníci potkají se současnými a bývalými pedagogy, spolužáky, absolventy a dalšími vzácnými hosty. Při té příležitosti bude také přímo u školy slavnostně otevřeno nové a víceúčelové hřiště. Slavnost a Den otevřených dveří budou také vhodnou příležitostí pro přátele školy a třeba i rodiče budoucích prvňáčků, aby zjistili, co štěpánovská devítiletka nabízí.

Program oslav začne v 10:00 slavnostním zahájením a otevřením multifunkčního sportovního areálu, který se stane plnohodnotnou součástí školního komplexu. Návštěvníci se brzy na to budou moci zaposlouchat do hudby v podání učitelů partnerské ZUŠ ze Zruče nad Sázavou. Představení ale plánují také žáci z místní školy.

V poledne potom odstartuje Den otevřených dveří  - učitelé provedou všechny zájemce školní budovou; lidé si budou moci vyzkoušet učební pomůcky a seznámit se s novinkami současného školství. Nebude chybět zajímavá výstava prací žáků. A nudit se nebudete ani na prostranství před školou - do hry Vás zapojí třeba rozhlasoví moderátoři nebo Vás zláká báječný potenciál nového multifunkčního hřiště. Občerstvení bude také stát za to - vlastnoručně Vám ho připraví žáci a personál Základní školy Trhový Štěpánov.

Ředitelka Květa Kuželová žije přípravami oslav celý rok, přeje si co nejvíce návštěvníků:  „Základní škola v Trhovém Štěpánově zve všechny co nejsrdečněji na tento významný den, těší se na každého, kdo ji poctí svou návštěvou! Věřím, že celý den bude probíhat v přátelské a příjemné atmosféře, která se prolíná každodenní prací krásné školní budovy.“

Základní škola v Trhovém Štěpánově
Zdroj: ČT24/Jaromír Vlček

Ke kulatému výročí štěpánovské školy vznikl také Almanach – nostalgické, milé, poučné i zábavné čtení. Kdo si ho ze Dne otevřených dveří odnese, nebude litovat. Například díky působivým vzpomínkám na počátky školství v Trhovém Štěpánově: „Do 1. třídy obecné školy jsme přišli v roce 1944. Třída byla tmavá, měla prkennou sukovitou podlahu, kterou paní školnice po vyučování posypala vlhkými pilinami a ty pak smetla. U kamen se často sušily promáčené boty a oblečení dětí, které přicházely z okolních obcí pěšky i ve špatném počasí…“. V publikaci jsou i pěkné dobové fotografie a zcela určitě vás pobaví Školní perličky: „Česká a moravská pohoří jsou např. Krakonoše, Prdy, Českomoravská mrchovina a České středomoří!“.

Eva Vrzalová