Privatizace brandýské nemocnice skončila rozkradením

Brandýs nad Labem – Zastupitelé Středočeského kraje v roce 2007 rozhodli o prodeji deseti nemocnic. Jednou z nich byla i nemocnice v Brandýse nad Labem. Majitelé PP Hospitals koupili nemocnici za necelých osm milionů, ačkoliv její okolní pozemky následně prodali městu za 38 milionů. Lukrativní nemovitosti tedy zpeněžili, nemocnici zadlužili ještě více, aby ji vzápětí prodali. Reportéři ČT ovšem nyní zjistili, že město tyto pozemky koupilo oproti slibu, že noví majitelé tyto peníze použijí na oddlužení nemocnice. Existuje o tom dokonce i záznam ze zasedání zastupitelstva. Vlastníci se nicméně slibu nedrželi a peníze skončily na jiných účtech.

Nemocnici se sedmdesátiletou historií koupila firma jménem PP Hospitals. Za necelých osm milionů korun získala budovy a pozemky v desetinásobné hodnotě, jakožto kompenzaci toho, že zároveň s nemocnicí převzala i čtyřicetimilionový dluh nemocnice, který bude muset nový majitel v nejbližší době řešit.

Tuto privatizaci nemocnic, včetně té v Brandýse nad Labem, prosadila ODS bývalého středočeského hejtmana Petra Bendla, který celou kauzu nyní řeší jako „nepříjemnou a nešťastnou“.

Vyjádření Petra Bendla, bývalého hejtmana Středočeského kraje:

„K celé té kauze můžu říci, že je samozřejmě nepříjemná, nešťastná a je třeba opravdu došetřit, jestli se tam někdo něčeho nedopustil. Jestli to, co se tam pak následně dělo po privatizaci, jestli to bylo v pořádku, v souladu se zákonem a padni komu padni. Prostě je třeba otevřeně říct, co, kdo, kde rozhodoval a jak rozhodoval, ale víc k tomu říct neumím.“

Nemocnici zprivatizovala v roce 2007 firma jménem PP Hospitals. Dnes však patří Petru Švikovskému, který ze současných potíží viní právě bývalého představitele PP Hospitals Martina Vojtíška, který mu ji loni v říjnu prodal. V únoru letošního roku ale Vojtíškův známý navrhl nemocnici do konkurzu. Když nový majitel Petr Švikovský zjistil, že koupil tzv. zajíce v pytli, podal na Vojtíška trestní oznámení. Podezírá ho, že nemocnici vytuneloval a konkurzním návrhem se snaží zamést stopy.

Martin Vojtíšek, představitel PP Hospitals
Zdroj: ČT24

Petr Švikovský tvrdí, že trestná činnost Martina Vojtíška je velmi rozsáhlá. Údajně do nemocnice chodily faktury na neexistující služby a neexistující dodávky zboží, které se následně proplácely bez jakýchkoliv skrupulí, a to právě firmám bývalých vlastníků.

Bývalý vlastník Martin Vojtíšek s médii komunikuje pouze přes mluvčího Tomáše Cikrta. Podle něho chce Vojtíšek nechat v klidu pracovat policii, než se celé šetření uzavře, a proto prý nebude poskytovat žádná vyjádření.

Tomáš Cikrt, mluvčí Medigroup, a.s.
Zdroj: ČT24

Výhodný byznys aneb sám sobě poradcem

Reportéři ČT získali protokol z kontroly, kterou v nemocnici provedl finanční úřad. Podle něj nemocnice platila v roce 2008, tedy v době, kdy ji vlastnil Martin Vojtíšek, za fiktivní poradenství. Peníze inkasovala i Vojtíškova rodinná firma Medigroup. Neboli penězi z nemocnice se Vojtíšek odměňoval za to, že radil sám sobě. V účetnictví nemocnice chybí doklady o těchto platbách v celkové výši přesahující 3 miliony korun.

Fiktivní obchody nejsou ale jediným prohřeškem, na který kontroloři v nemocnici přišli. Další nesrovnalosti zjistili, když prověřovali obchod s nemocničními pozemky. Majitelé nemocnice je v roce 2009 prodali brandýsské radnici za 38 milionu korun. Tedy pětkrát dráž, než kolik je stála celá nemocnice. MF Dnes už dříve napsala, že šestnáct z 38 milionů obratem skončilo u jedné konkrétní firmy. Ta měla za nemocnicí pohledávku. Podle kontroly FÚ ovšem peníze ve skutečnosti inkasovala jiná firma - IPC SW patřící bývalému majiteli nemocnice, nám již známému Ing. Martinu Vojtíškovi.

Na jednání zastupitelstva ohledně prodeje pozemků byl přítomen i mluvčí nemocnice pan Cikrt. Zde zaznělo z úst majitelů, resp. mluvčího majitele, že peníze budou použity na sanaci nemocnice, popř. na další rozvoj nemocnice. Z těchto peněz však neskončila v nemocnici ani koruna.

Brandýsská radnice si ale toto ve smlouvě o koupi pozemku neošetřila a spoléhala tak na dobré slovo nového majitele, které je doložitelné záznamem z jednání radnice. Podle starorsty Brandýsa nad Labem Ondřeje Přenosila (ODS) ale nelze diktovat prodávajícímu, jak má s penězi naložit.

Městské zastupitelstvo Brandýs nad Labem, 10.9.2009

Tomáš Cikrt, mluvčí Medigroup a.s.:

„Je tady zájem rozvíjet nemocnici, zachovat nemocnici, aby byla k dispozici obyvatelům Brandýsa nad Labem a okolí.“

Reportéry ČT zajímalo, jak na tento svůj příslib na schůzi zastupitelstva bude nyní Tomáš Cikrt reagovat. Ten ale konstatoval, že jeho důvěra k nám je „absolutně nulová“, a proto nebude komentovat „nějaké video“, které mu pustíme.

Nemocnice je dnes v insolvenci a hrozí, že zkrachuje a pro pacienty se její brány definitivně zavřou. Podle přimáře Tomáše Němce celá tato záležitost velmi znejisťuje chod nemocnice, ztěžuje přijímání nových zaměstnanců a vytváří nejistotu zaměstnanců. Celý případ už šetří policie.

Privatizace nemocnice v Brandýse nad Labem (zdroj: ČT24)