AVÍZO: Benešovská hasičská liga v sobotu ve Všechlapech

Přiblížit kouzlo požárního sportu co nejširší veřejnosti je cílem Benešovské hasičské ligy. Její letošní třetí ročník byl rozdělen do sedmi kol, poslední z nich se uskuteční 24. září ve Všechlapech. Utká se v něm čtyřicítka soutěžních týmů z celého okresu, mezi nimi 17 družstev žen. „Soutěžících každoročně přibývá, roste zájem sborů a stoupá také počet ženských soutěžních týmů,“ uvedla za organizátory Zdenka Aubrechtová.

Nultý ročník Benešovské hasičské ligy se uskutečnil v roce 2008 z popudu Miroslava Míky ze Zdislavic. Přišel tehdy s nápadem uspořádat na Benešovsku po vzoru sousedních okresů soubor soutěží v požárním útoku. Podobné akce se tehdy konaly třeba pod hlavičkou Brdské ligy nebo Krušnohorské ligy. Organizace soutěže na Benešovsku se spolu s Miroslavem Míkou ujal Miroslav Burda a další členové Rady Benešovské ligy, jejímiž členy se stali zástupci soutěžních sborů. Součástí nultého ročníku byla nakonec čtyři soutěžní kola, letos jich je už sedm.

„Benešovská liga je soutěž, kde nerozhoduje štěstí, náhoda či jeden nepovedený útok. Je naopak důkazem připravenosti a souhry celého družstva během několika soutěží. Každý má šanci ukázat, co v něm je a předvést pěkné sportovní výkony nejen celému okresu, ale i družstvům mimo něj,“ říkají organizátoři.

Samotnému klání vždy předchází pečlivá příprava, kdy si týmy musí připravit potřebný materiál – stroj, savice, hadice, koš, proudnice a rozdělovač. Podstatou soutěže je pak co nejrychleji srazit proudem vody sklopné terče. Nejlepší družstvo mužů to zvládne za 17,5 vteřiny, čas vítězného týmu žen se pohybuje většinou lehce nad 20 vteřinami, výjimečně i pod 20 vteřinami.

Soutěžní družstvo má sedm členů starších 15 let. Mohou se v něm setkat různé generace, včetně rodičů a dětí. „Není to jenom o tom uběhnout pár metrů, ale hlavně o nadšení pro tento sport a o snaze lidí udělat něco nejen pro sebe, ale i pro druhé,“ dodala Zdenka Aubrechtová. Každé družstvo si na soutěž přiveze řadu příznivců, takže není výjimkou, že se na jednotlivých soutěžních kolech sejde až 500 lidí.

„Hasiči dokážou vesnici vždycky stmelit,“ říká Zdenka Aubrechtová. Například ve Všechlapech před lety uspořádali sraz obcí s tímto jménem. A počet obyvatel vesnice, v níž žije 80 lidí, se tehdy rozrostl až na 600.

Benešovská hasičská liga se letos už uskutečnila v Jiřeticích, Chářovicích, Načeradci, Jankově, Bystřici a Zdislavicích. Při posledním kole ve Všechlapech bude také vyhlášen její letošní celkový vítěz. 

Jaroslava Tůmová