Chalupáři – taková pohádečka

Praha – „Já jsem v invalidním důchodu, já se nesmím rozčilovat,“ hřímá častokrát v seriálu Chalupáři Jiří Sovák coby prudérní revizor v penzi Evžen Huml. Brilantní hereckou dvojici vytvořil spolu s Josefem Kemrem alias zasloužilým všeumělcem Bohoušem Císařem. Chalupáři patří v historii seriálové tvorby Československé televize k těm nejoblíbenějším. Jenže režisérovi Františku Filipovi se do jeho natáčení v roce 1975 vůbec nechtělo. Seriálu nevěřil, považoval ho za „spotřební zboží“. Za víc než 35 let ho ale diváci už několikrát přesvědčili, že Chalupáři jsou prostě česká klasika, která pobaví.

„Do Chalupářů se mi tenkrát fakt nechtělo, a troufám si tvrdit, že jsem se tehdy nemýlil, i když se za své tehdejší pochyby dodatečně kaju,“ píše v knížce Jiřího Moce (Dobrodružství televize aneb Jak je důležité míti (Františka) Filipa) režisér Filip. Když dostal do ruky scénář Františka Vlčka a Václava Pavla Borovičky o příhodách penzisty Humla, který koupí ve vesnici Třešnová chalupu i s nájemníkem Bohoušem Císařem, připadalo mu to jako levné spotřební zboží. Filip před tím natočil Sňatky z rozumu nebo F. L. Věka a Chalupáři pro něj prostě nebyli téma, nakonec ale seriál přece jen natočil. 

Pro hlavní role si vybral Sováka a Kemra. Traduje se přitom mýtus, že původně měl Humla hrát Jaroslav Marvan nebo Jan Pivec. Jenže Marvan zemřel a Pivce Filip nechtěl. Sovák nakonec byla dobrá volba, role prudérního bývalého revizora mu sedla. Podobnou postavu pak ztvárnil i ve filmu Marečku podejte mi pero, kde hrál Jiřího Kroupu staršího.  

Partnerem Sovákovi byla dnes už také herecká legenda – Josef Kemr. Scénárista Václav Pavel Borovička o hlavní herecké dvojici kdysi prohlásil: „Ti dva se nehledali, ale našli se.“ Všeuměl a opravář všeho druhu Bohouš Císař vyváděl Humla z míry svým klidem. Kemr se jako kutil projevil i při natáčení. Od místních sbíral starožitné poklady (trakař nebo loukoťové kolo), které si odvážel na svou chalupu. 

I když je hlavní dvojice sama o sobě dost velký herecký kalibr, v seriálu defilují další a další československé legendy. Chatařku a lovkyni mužských srdcí Dášu Fuchsovou si zahrála Jiřina Bohdalová, svůdníka a Romea z autobusu Vladimír Menšík, Bohoušova kamaráda z montáží Antonína Balabána ztvárnil Ilja Prachař.

Za zmínku stojí ale i výborně obsazené a hlavně skvěle zahrané vedlejší či epizodní role, ve kterých vynikl například Josef Hlinomaz, Otto Lackovič, Stella Zázvorková nebo třeba Jaroslav Moučka. 

Kromě hereckých výkonů ale u diváků uspěli Chalupáři i díky tomu, že jsou v podstatě laskaví. Je tam pořád hezké počasí, lidé se mezi sebou mají tak nějak rádi a vždycky všechno dobře skončí. V době normalizace zřejmě příjemný útěk od reality. „Příhody jednoduchoučké, veselé, kolegiální, žertovné, většinou s happyendem. Říkám pohádečka,“ myslí si režisér Filip. Příhody se soustředí hlavně na vztahy lidí na venkově a ve městě, a to je aktuální pořád. Chalupáři jsou proto úspěšní i v dnešní době.  

Třešnová, Višňová - vesnička středisková

Natáčelo se ve vesnici Višňová, kterou filmoví tvůrci přejmenovali na Třešňovou, nedaleko Příbrami. Od Prahy to nebylo daleko a filmaři tady našli všechno – co potřebovali. Především Chalupu Evžena Humla. Ta se ale filmařům nezdála dost idylická. Byl kolem ní moderní plot, který zbourali a nahradili starým dřevěným. Přistavěli i kadibudku. Interiéry chalupy ovšem vznikly přímo na Barrandově. V seriálu je to několikrát poznat. Když se otevřou dveře chalupy, jsou za nimi kulisy.  

Vesnice Višňová je dodnes díky oblíbenosti Chalupářů vyhledávaným výletním cílem. Chalupu Evžena Humla už byste tady ale nenašli. Na jejím místě je teď patrový rodinný dům. Ve vesnici ale existují další reálie, které turisté rádi rozpoznávají – například hospoda, kde dostane Bohouš Císař titul Zasloužilého všeumělce, nebo rybník, kde Bohouš s Evženem vybudovali kapřín.

Evžen se baví s Bohoušem o ženách: „Mezi námi řečeno, já se domnívám, že šťastnej život s ženskou je naprosto vyloučená věc.“ 

Evžen Huml o své práci kontrolora obchodních inventur: „Jen jednou jsem podezíral jenom jednoho. Jen jednou. A kradli všichni!“ 

Evžen Huml říká dceři Jaruš: „Tomu říkáš teplá večeře? To je vohřejvaná večeře!“ 

Cikán Ferko o krádeži Pištovy koloběžky: „Všeci jsme družstevníci, ale cigáň zostane cigaňom a predseda predsedom, aj keď mu dcéra kradne.“

Poprvé uvedla seriál Československá televize v roce 1976. Rudé právo tehdy po odvysílání prvních dílů napsalo: „V těchto týdnech vysílá naše televize zábavný seriál Chalupáři. Na všestranné kritické hodnocení je ještě brzy, lze však říci už teď, že seriálu bude možno leccos vytknout: příliš prosté motivování některých situací, pomalý spád v řadě scén…“ Všímá si toho v knize Chalupáři scénárista Borovička. Jenže divácký úspěch byl dostatečnou kompenzací. Když se vysílali Chalupáři, byly prý ulice prázdné. Hospody, kde byl televizor, zase přeplněné. 

Repríza seriálu pak měla pro diváky skoro až protirežimní nádech. Po emigraci Waldemara Matušky, který nazpíval legendární úvodní píseň Když máš v chalupě orchestrión, najednou hlas zpěváka ze znělky zmizel – na příkaz shora. „Náhodou jsem se doma díval na reprízu a na konci jsem tu změnu zaregistroval. Samozřejmě, že mě o tom, nikdo neinformoval, nikdo se se mnou nebavil… Na druhou stranu, lidi u obrazovek se tomu smáli a o to víc se dívali. Ve výsledku to byla vlastně kontrapropaganda, protože tohle soudruzi vážně nedomysleli,“ komentuje to v knize vzpomínek Filip.

Úspěch měli Chalupáři i po revoluci, nejsou nijak výrazně ideologicky zatížení. Ozývaly se ovšem vyčítavé hlasy, že seriál popsal normalizační 70. léta jako pohodovou idylku. U diváků ale i tak stále bodoval. Česká televize vydala legendární seriál i na DVD, dočkal se i knižní podoby.

Co jste možná nevěděli…

Evžen Huml v celém seriálu jen jedinkrát sundal pokrývku hlavy, bylo to na promoci vnuka Slávka.

Rybník ve Višňové osadili filmaři kapry. Říká se ale, že přes noc někdo ryby z rybníka ukradl. Proti tomu se ale místní důrazně ohrazují, prý to je pomluva. 

Chata Dáši Fuchsové dosud existuje, ale není ve Višňové. Scéna, kdy jde Evžen Huml na námluvy a spadne do vany, se natáčela na Dobříši. 

V seriálu účinkuje i syn Jiřího Sováka - Jiří Schmitzer, hrál Humlova vnuka. 

V Chalupářích hraje i malá Mahulena Bočanová, bylo jí tehdy osm let. Při natáčení jí dokonce málem v jedné ze scén přejelo auto, naštěstí ale vyvázla bez újmy. 

Evžen Huml má zetě, kterému říká Siola, což je pozpátku Alois. 

Josef Větrovec si v seriálu střihnul dvojroli - jak předsedu Mrázka, tak i jeho bratra taxikáře, který Humlovi dohodí chalupu.

Přestože Menšík hraje řidiče autobusu Tondu Čiháka, nikdy autobus neřídil, protože to neuměl.

Seriál Chalupáři (1975)

Režie: František Filip
Scénář: František Vlček a Václav Pavel Borovička
Hudba: Luboš Fišer
Kamera: Rudolf Stahl 

Hrají: Jiří Sovák (Evžen Huml), Josef Kemr (Bohouš Císař), Jiřina Bohdalová (Dáša Fuchsová), Jana Hlaváčová (Humlova dcera Jaruš Krbcová), Josef Vinklář (Humlův zeť Siola Krbec), Jiří Schmitzer (Humlův vnuk Slávek), Vladimír Menšík (řidič autobusu Tonda Čihák), Josef Větrovec (předseda Mrázek a jeho bratr), Ilja Prachař (Bohoušův kamarád Toník Balabán), Gabriela Vránová (Anička Čiháková) a další… 

Seriál má 11 dílů 

Chudák dědeček
Kapr
Operace
Sokové
Zasloužilý všeumělec
Smírčí soudce
Romeo z autobusu
Režisér
Náhradník
Kapřín
Svatba