Nelegální továrna na štěpku dostala zpětně povolení

Hodonín - Továrna na výrobu dřevní štěpky v jedné z okrajových částí Hodonína, která fungovala i přes zákaz úřadů, dostala povolení. Přes požár, který poukázal na nedodržení protipožárních předpisů i přes stížnosti místních, které měsíce obtěžuje její hlučný provoz. Provozovatel továrny totiž dodal stavebnímu úřadu posvěcení všech institucí, které mají do provozu co mluvit a tak úřadu podle jeho zástupců nezbylo, než povolení vydat. Místní lidé nemohou rozhodnutí o legalizaci provozu uvěřit.

Místním tak nepomohli ani několikaměsíční protesty, kterými chtěli poukázat na neutěšený stav v jejich nejbližším okolí. Dosáhli sice dočasného zákazu provozu, ale ten zůstal je na papíře. Nejenže majitel i přes rozhodnutí stavebního úřadu nikdy areál nevyklidil. Ale dál jej provozoval, štěpku drtil a v areálu skladoval. Právě kvůli nedodržení bezpečnostních předpisů pak došlo v areálu k požáru. Ani požár ale nedonutil úředníky, aby zasáhli.

„Jedná se o záležitost, která nesouvisí s vydáním stavebního povolení. Požár sice otvrzuje to, co jsme i my tvrdili, že se jedná o nebezpečné skladování z požárního hlediska. Žádost o legalizaci provozu už je ale na stavebním úřadu podána, ale nemůžu předjímat, že ji továrna nakonec dostane nebo nedostane. To záleží na více faktorech,“ komentovala požár před několika týdny vedoucí hodonínského stavebního úřadu Ivona Lexová.

Továrna na výrobu dřevní štěpky v Hodoníně
Zdroj: ČT24

Majitel totiž mezitím požádal o změnu využití území, hygieniky o stanovisko k dodržování hlukových limitů, hasiče a inspektorát bezpečnosti práce o stanovisko k bezpečnosti provozu. Ti všichni vydali souhlasné stanovisko. Stavebnímu úřadu tak podle jeho zástupců nezbylo nic jiného, než provozovnu zlegalizovat. Proti souhlasnému rozhodnutí se lidé z Hodonína mohou případně odvolat a platnost legalizace tím oddálit.

Více než rok fungovala štěpka nelegálně, na hlučný provoz si stěžovali místní

PetraBio podnikatele Zdeňka Bábíčka v areálu určeném pro skladování cihel zpracovávala štěpku pro elektrárnu. Místní lidé od loňského srpna podávali stížnost nejprve na hygienu, o půl roku později na stavební, živnostenský i městský úřad. Zjistilo se, že firma nemá pro danou lokalitu povolení na výrobu štěpky pomocí drtiče a štěpkovače. „Proto stavební úřad vydal rozhodnutí o zastavení výrobní činnosti a vyklizení areálu,“ vysvětlila mluvčí Hodonína Petra Kotásková. K vyklizení areálu však nikdy nedošlo.