AVÍZO: Víkend na zámku v Mníšku

O tomto víkendu mníšecký zámek znovu navštíví pohádkové bytosti. Prohlídky s bílou paní a andělem startují v sobotu 15. října v 16.00 hodin, stejně jako malování hrnečků. V neděli 16. října chystáme prohlídku Loutkovou a výrobu strašidýlek. Návštěvní kniha mníšeckého zámku je plná dětských kreseb a vzkazů. Mezi nejčastější vzkazy patří: „líbilo se mi tu!“, následuje jméno a pod ním je nakreslený čert, bílá paní nebo anděl.

„Děti, ale i rodiče nebo prarodiče nám sdělují své bezprostřední zážitky často. O dětské akce je velký zájem pořád,“ říká průvodkyně Marie Charvátová.

  • Bílá paní - Mníšek pod Brdy autor: Jana Digrinová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2949/294861.jpg
  • Zámek Mníšek pod Brdy autor: Jana Digrinová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2949/294863.jpg

V sobotu 15. října se brána zámku otevírá v 10.00 hodin a vy máte možnost navštívit klasickou prohlídku na I. a II. okruhu. Nahlédnete do osudů mníšeckých pánů a uvidíte bohatě vybavené místnosti z období první republiky. Oba okruhy trvají něco málo přes hodinku.

Od 16.00 hodin se zabydlí v zámecké kapli anděl a po arkádě se začne procházet bílá paní. Prohlídky jsou velice nápadité a plné překvapení. Doporučujeme si je rezervovat. Po prohlídce se zdržte ve výtvarném ateliéru a namalujte si vlastní zámecký hrnek anebo si zajděte na kávu či pivko do zámecké restaurace.

Program pro rodiny s dětmi pokračuje i v neděli. Bavit se můžete na prohlídce s názvem Loutková. Uvidíte hračky i učební pomůcky, křtící zavinovačku, dámskou i pánskou koupelnu. Na závěr prohlídky vás přivítá třináct pohádkových loutek v životní velikosti od akademické malířky Dagmar Renertové. Více informací o zámku najdete na www.zamek-mnisek.cz

Jana Digrinová, kastelánka