AVÍZO: Zámek v Mníšku během podzimních prázdnin

Od středy 26. do neděle 30. října mají děti podzimní prázdniny. Je sice chladno, ale nudit doma se děti nemusí. Při návštěvě mníšeckého zámku si můžou vybrat z několika prohlídek nebo si vyrobit památku na zámek ve výtvarném ateliéru.

Prohlídka Loutková provede návštěvníky soukromými pokoji rodiny Kastů, které jsou plné drobných předmětů, fotografií, hraček a učebních pomůcek. Uvidí oslovskou lavici i panenky například v námořnickém oblečku. Na konci překvapí návštěvníky třináct loutek v životní velikosti. Jezerní víla, vodník, ježibaba i čert. Určitě se budou líbit.

Zámek v Mníšku pod Brdy
Zdroj: ČT24/Yan Čelikovský

Prohlídka Tři věže nás zavede do reprezentativních prostor a třech zámeckých věží. V jedné je kaple sv. Serváce, ve druhé hodinová věž a ve třetí lovecké trofeje s kulečníkem.

Panenky v historických kostýmech potěší ty, co si rádi prohlížejí krásné róby. Móda od Egypta až do první republiky na 70 panenkách Barbie vám prozradí mnoho zajímavého.

Co si oblékala Kleopatra, Marie Terezie, císařovna Sissi, Božena Němcová nebo Markýza de Pompadour? Jaká byla móda mužů? Co se nosívalo na hlavách? Vše se dozvíte.

Ve výtvarném ateliéru děti vyrábí strašidla, malují zámecké hrnky a jiné památky na návštěvu zámku. Cena jednotlivých programů se pohybuje od 30-90 Kč, děti do 5 let zdarma. Většina prohlídek trvá asi půl hodiny. V zámecké zahradě uvidíte dvě fontánky. Více informací na www.zamek-mnisek.cz

PROGRAM S CENAMI A PŘIBLIŽNOU DÉLKOU TRVÁNÍ
STŘEDA 26. 10.

PROHLÍDKA LOUTKOVÁ - uvidíte koupelny, dětský pokoj s hračkami, hostinský pokoj pro maminku s miminkem a 13 loutek v životní velikosti od akademické malířky Dagmar Renertové. CENA: OD 30-70 KČ. DÉLKA 30 MIN.

PROHLÍDKA PANENEK V HISTORICKÝCH KOSTÝMECH - 70 panenek oblečených do historických kostýmů. CENA: OD 10-20 KČ. DÉLKA 10 MIN.

VÝTVARNÉ TVOŘENÍ -  vyrobte si strašidýlko - Podzimníčka nebo si namalujte hrníček CENA: OD 30 -60 KČ. DÉLKA 30-40 MIN.

ČTVRTEK 27. 10.

PROHLÍDKA TŘI VĚŽE - povídání o třech zámeckých věžích, chytrém zakladateli zámku i čertovi, který drží v pařátech čtvrtou věž. Zábavnou formou, nudit se nebudete. CENA: OD 30-90 KČ. DÉLKA 35MIN.

PROHLÍDKA PANENEK V HISTORICKÝCH KOSTÝMECH

PÁTEK 28. 10.

PROHLÍDKA TŘI VĚŽE

PROHLÍDKA PANENEK V HISTORICKÝCH KOSTÝMECH

VÝTVARNÉ TVOŘENÍ

SOBOTA 29. 10.

PROHLÍDKA LOUTKOVÁ

PROHLÍDKA PANENEK V HISTORICKÝCH KOSTÝMECH

VÝTVARNÉ TVOŘENÍ 

NEDĚLE 30. 10.

PROHLÍDKA LOUTKOVÁ

PROHLÍDKA PANENEK V HISTORICKÝCH KOSTÝMECH

VÝTVARNÉ TVOŘENÍ

Jana Digrinová, kastelánka