Keltský skanzen Isarno čeká na konečný verdikt

Letovice (Blanensko) – Letovičtí radní dnes definitivně rozhodnou o osudu keltského skanzenu Isarno. O záchranu chátrající památky se sice přihlásila skupina šermířů, vedení města však dodnes nedostalo žádný konkrétní návrh na záchranu areálu a to i přesto, že o něj šermíře několikrát žádalo. Podle starosty tak repliky keltských staveb nejspíš čeká zánik.

Skupina šermířů, která v uplynulých dnech kontaktovala radnici s návrhem na převzetí dvanácti kopií keltských budov do své péče, je s vedením města v kontaktu pouze telefonicky. Žádný konkrétní písemný návrh na radnici nedonesli, na urgence starosty reagovali pouze prosbou o posunutí termínu. Právě dnes totiž vyprší lhůta, do které měl chátrající skanzen najít svého zachránce nebo jít naopak k zemi.

Starosta Letovic Vladimír Stejskal (ODS) už podle svých slov po neseriozním jednání potenciálních zachránců skanzenu moc šancí na přežití nedává. „Doposud jsme neobdrželi žádný dokument, který by mě přesvědčil, že to s Isarnem tento spolek myslí vážně,“ uvedl Stejskal. Definitivní verdikt vyřknou dnes večer letovičtí radní. 

Soukromé objekty stojí na obecním pozemku 

Vedení Letovic v září rozhodlo, že do konce října musí být s Isarnem jasno. Radní tak chtěli ukončit spor s majitelkou hliněných chýší, dřevěných lavic a oplocení, které bývalo připomínkou dávné historie. Majitelka objektů skanzenu, která se rozhodla se svým podnikáním skončit, je totiž městu nabídla za osm milionů a na to Letovice nemají.  

Isarno je jediným zařízením svého druhu na Moravě. Kopie keltských staveb se nacházejí na městských pozemcích v bývalém lomu. Objekty jsou zchátralé a potřebují opravu. Součástí areálu je i 6,5 metru vysoká brána, desetimetrová kopie kruhovitého objektu z Irska, nebo napodobeniny objektů, jejichž základy se nalezly v Bořitově u Blanska a u Mikulova.

Smlouvu na pronájem městských pozemků, které si provozovatelka Isarna v roce 2000 pronajala na padesát let, jí Letovice vypověděly už loni, když se s podnikáním rozhodla skončit. Rozešla se totiž s partnerem, s nímž Isarno vybudovala, a už se o něj dále nechtěla starat. „Chtěla jsem, aby Isarno pokračovalo, a chtěla jsem svoji nájemní smlouvu převést na pana Aleše Olesova, ale město s tím nesouhlasilo,“ uvedla tehdy majitelka staveb v Isarnu Simona Hrušková. Bývalý přítel provozovatelky podle města nesplňuje podmínky pro provozování atrakce. 

Vydáno pod