Brněnská ZOO bude kvůli úsporám propouštět

Brno - Brněnská ZOO se v příštích letech nevyhne šetření. Tak jako jiným městským a příspěvkovým organizacím se jí sníží rozpočet o 20 procent. Úspory by se ale neměly dotknout hlavní činnosti ZOO - počet chovaných zvířat se nesníží. Slibuje to současné vedení zahrady. Návštěvníci by neměli být ochuzeni ani o nové expozice, které byly naplánovány v minulých letech.

„Náš rozpočet v letošním roce byl 76 milionů, na rok 2012 to bude 54 milionů, je to stejná částka jako před 10 lety,“ vypočítává ředitel ZOO Brno Martin Hovorka. Náklady na krmení zvířat a energie se přitom podstatně zvýšily. Náklady na krmení v roce 2002 byly 2 936 000 Kč, v roce 2010 3 907 000 Kč - tedy o 1 mil. Kč více. 

„Na snížení rozpočtu jsme připraveni - omezí se služby, počet zaměstnanců, rezervy máme v pohonných hmotách, na 2 roky se omezí opravy,“ přibližuje úspory ředitel. „Na rozpočet roku 2011 (76 mil. Kč) bychom se měli dostat zpět až v roce 2014. Ty dva roky budou těžké, ale přežijeme, zahrada se prostě nebude v letech 2012 a 2013 rozvíjet tak, jak bychom si představovali.“

O nové či dokončené expozice se však návštěvníci bát nemusí. Letos byly schváleny tři stavby z Evropských fondů. Rozšíří se africká expozice (přibudou další zvířata a posezení pro návštěvníky), australská expozice s klokany i expozice kanadská s mořskými orly.
„Na tyto stavby už jsou připraveny finance, přibližně 75 milionů Kč,“ doplňuje Hovorka.

Spořit se bude na mzdách

Ze současných 112 zaměstnanců by ZOO měla v roce 2013 zaměstnávat jen 80 až 86 lidí. „Bude propuštěno nejméně 26 zaměstnanců. Ukončení pracovního poměru se bude týkat zaměstnanců restaurace a stánků s občerstvením, zaměstnanců technického a chovatelského úseku i úseku ředitele. Celá organizační struktura zahrady dozná změn,“ informuje ředitel a dodává: „V nejbližší době bude na pronájem restaurace a stánků vyhlášeno výběrové řízení.“


Vydáno pod