Na řešení problematického objezdu se Lipůvka s ŘSD neshodla

Lipůvka (Blanensko) - Kruhovým objezdem se Lipůvka na Blanensku sice zbavila nebezpečné křižovatky, teď se ale potýká s kolonami. Na brněnské pobočce Ředitelství silnic a dálnic se dnes dopoledne znovu jednalo o přestavbě problematického objezdu. Provizorní řešení křižovatky se silničáři chystají upravit, s jejich návrhem ale nesouhlasí vedení Lipůvky, které požaduje alespoň částečný obchvat obce.

Provizorní kruhový objezd na trase Brno-Svitavy vznikl před čtyřmi roky. Nahradil do té doby používanou nebezpečnou křižovatku ve tvaru T. Na ní se stala celá řada vážných nehod a řidičům od Blanska se tam často nedařilo odbočit na státní silnici. Tento problém sice provizorní objezd vyřešil, přinesl však jiné potíže - ve špičkách na svitavské radiále funguje doslova jako neprostupný špunt. V místě totiž způsobuje i několikakilometrové kolony v obou směrech a další dopravní kolize.

Kompromis je stále v nedohlednu

Dnešní jednání na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale bylo jen dalším z řady dílčích jednání, žádný výrazný posun nepřineslo. Jak silničáři, tak vedení obce Lipůvka dál setrvávají na svých stanoviscích. ŘSD navrhuje takzvaný kruhový objezd s bypassem. To by znamenalo navíc jeden plynulý pruh od Brna na Svitavy a také další odbočovací pruh od Brna na Blansko. Vedení obce je ale proti.

„Tento návrh neřeší náš hlavní problém - tisíce aut budou dál projíždět středem obce,“ řekla starostka Lipůvky Alena Kristýnová (nez.). Radnice prosazuje „kruháč“ se čtvrtým ramenem na Tišnov, které by fungovalo jako částečný obchvat obce.

Obě strany se dnes dohodly na jediném - na příští jednání přijdou projektanti z ŘSD a také dopravní policisté vysvětlit složitou situaci. ŘSD tím chce zvrátit názor zastupitelů. Za jak dlouho se řidiči u Lipůvky dočkají plynulejšího provozu, to je otázka, na kterou momentálně nikdo nezná odpověď.

U lipůveckého "kruháče" se řidiči musí obrnit trpělivostí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod