Údajný člen Toflova gangu a expolicista Setvák půjde z vazby

Brno - Po třech měsících bude z vazby propuštěn někdejší šéf brněnské policejní inspekce Rudolf Setvák, který je jedním z devíti obviněných v kauze brněnského Toflova gangu. ČTK to dnes řekl Martin Brzobohatý z ostravské pobočky olomouckého Vrchního státního zastupitelství. Setvák by mohl být propuštěn ve čtvrtek. Nelze vyloučit, že brzké propuštění z vazby čeká i dalších pět stíhaných.

U Setváka zítra uplyne tříměsíční vazební lhůta, po ní už není možné tohoto expolicistu dále držet za mřížemi. „Příkaz k propuštění vydám během následujících hodin, nejpozději zítra dopoledne,“ uvedl státní zástupce Martin Brzobohatý. Podle policejních zdrojů Setvák údajně patřil k důležitým členům gangu o kterém se původně hovořilo jako o Setvákovcích. Teprve později získala skupina přezdívku Toflův gang, jeho členové jsou podezřelí z vydírání podnikatelů.

Ostravský krajský soud dnes v neveřejném zasedání rozhodoval o vazbě tří členů gangu. Verdikt soudu zatím není znám. Pokud krajský soud dospěl k závěru, že takzvaná útěková vazba u tří stíhaných už není nutná, celkem pět obviněných by mohlo být propuštěno z vězení na svobodu. Státní zastupitelství se ovšem obává toho, že by se propuštění mohli pokusit o útěk. 

V kauze dosud proběhly dvě vlny zatýkání. Při první bylo zadrženo a skončilo ve vazbě šest lidí, při druhé tři. Současné soudní jednání se týká pouze první skupiny. V ní jsou bývalí pracovníci brněnské hospodářské kriminálky i policejní inspekce.

Toflův gang

Toflovým gangem je nazývána skupina brněnských expolicistů, která údajně v letech 1998 až 2010 vydírala podnikatele. Nejprve si vymysleli křivé obvinění z nějakého hospodářského deliktu a zahájili stíhání vytypovaného podnikatele. Následně mu nabídli, že vše zahladí za úplatek od 10 000 korun až do milionů. Šéfem skupiny, podezřelé z 30 korupčních kauz, byl prý bývalý pracovník jihomoravské hospodářské kriminální policie Michal Tofl. Loni ho v Brně zastřelil samopalem neznámý pachatel.