Začala sklizeň šlechtěných odrůd v Polešovicích. Na řadě je Mery

Studio – Zatímco jinde se dokončuje sklizeň mnoha tun hroznů, v Polešovicích na Uherskohradišťsku jich sklidí jen několik desítek kilogramů. Ve Šlechtitelské stanici vinařské totiž začala sklizeň prvoodrůd, což jsou vína, která buď zatím nefigurují v takzvanné odrůdové knize nebo jsou v ní jen velmi krátce. Jednou ale mohou dosáhnout věhlasu Muškátu moravského, který právě v Polešovicích vyšlechtily v roce 1987.

V bednách letos skončila i panenská sklizeň odrůdy 21.století, kterou charakterizují právě šlechtěnou odrůdu Mery.Je odolná proti plísni i škůdcům. Vznikla mičurinským postupem – zkřížením maďarské odrůdě EC28 po mateřské linii a Muškátu moravského jako otce. „Z matky se odstranily květní obaly a tyčinky a na bliznu a pestík z otcovského keře jsme pak přenesli pyl keře Muškátu moravského?“ popsal vznik nové odrůdy šlechtitel vinné révy Zdeněk Habrovanský.

Cesta k odrůdě Mery trvá se všemi pokusy už 17 let a blíží se ke konci. Pokud své vlastnosti potvrdí i ve Státním zemědělském ústavu v Oblekovicích, bude v roce 2015 zapsána do odrůdové knihy. A pak už bude na volném trhu bojovat o přízeň vinařů. „To neznamená,že odrůda která je tady ještě v kolíbce, bude za pár desítek let běžně na trhu,“ dodal sklepmistr Otakar Krys.

Šlechtění vína v Polešovicích
Zdroj: ČT24

Každá odrůda by chtěla následovat příkladu Muškátu moravského. Když před 24 lety začínal, nebyl vysázený na jediném hektaru. Letos už je na 400 hektarech tuzemských vinic.

Muškát moravský neboli MOPR je bílá moštová odrůda vinné révy. Má světle žlutou barvu. Vznikl zkřížením odrůd Muškát Ottonel a Prachtraube. Byl vypěstován v Polešovicích roku 1987, od tohoto roku je zapsán ve státní odrůdové knize. Má výrazně muškátovou vůni, někdy i po černém rybízu. Odrůda je bujného růstu, má středně velký list a její hrozen je střední až velký. Bobule je středně velká, kulatá, zelenožlutá, s výrazným muškátovým aroma. Zrání bobulí je rané. Je to odrůda vhodná do hlinitých půd, kde dává plnější vína.

Šlechtění vína v Polešovicích
Zdroj: ČT24