Přibývá případů smyšleného znásilnění nezletilých

Brno – V Jihomoravském kraji přibývá případů smyšleného znásilnění nezletilých dívek. Z jedenácti nahlášených znásilnění byla prokázána jen čtyři, u dalších sedmi se ukázalo, že si je dívky vymyslely. Mladistvé k tomu nejčastěji vede obava z těhotenství nebo snaha se pomstít.

„Zatímco loni v regionu policisté odhalili tři případy, kdy nahlášené znásilnění bylo smyšlené, letos je jich už sedm,“ uvedl kriminalista Vlastimil Jandera. Jejich počet tak dokonce převýšil množství skutečných nahlášených znásilnění nezletilých. Motivem dívek je často obava z těhotenství, respektive z reakce jejich okolí. Proto si raději vymyslí znásilnění. Dvě dívky si sexem vydělávaly. Když ale zákazník odešel bez placení, nahlásily dívky na policii, že je muž znásilnil. Třetí dívka měla dokonce intimní vztahy s příbuzným. Policii kontaktovala se smyšleným obviněním poté, co jí přestal finančně přilepšovat jako v minulosti. 

Ve dvou případech se dívky chtěli domnělému pachateli pomstít. Jedno děvče obvinilo ze znásilnění svého otce. „Chtěla ho tak potrestat za to, že podle ní má raději její dvě sestry než ji,“ popsal Jandera. Některé ze sedmi případů policie odložila, ne všechny ale zůstanou nepotrestané. I když nešlo o znásilnění, pokud byla dívka mladší patnácti let, budou policisté případ prošetřovat jako pohlavní zneužívání. Postih hrozí i dívkám, které si znásilněný vymyslely. „V případě, že se oznamovatele prokáže, že si to vymyslela, hrozí jí stíhání za trestný čin křivého obvinění,“ varoval Jandera.

Policisté už také řešili případ sexuálního nátlaku, který nově definuje paragraf 186. Skupinka nezletilých mladíků donutila svého mentálně zaostalého vrstevníka k masturbaci, kterou si čtveřice nahrávala na video. Postižený mladík se doma svěřil rodičům, kteří celou věc oznámili. Protože byli všichni pachatelé velmi mladí, čekají je místo trestu výchovná opatření a dohled probačního úředníka.