Žluté vlaky si cestující pochvalují

Ostrava - Ve žlutých vlacích RegioJet přibývá cestujích. Téměř plné jsou podle mluvčího této společnosti Aleše Ondrůje také oba spoje, které na trase Praha - Ostrava - Havířov začaly jezdit teprve před týdnem. České dráhy ale uvádějí, že v jejích vlacích míň cestujících nejezdí. Vysvětlují to tím, že do vlaků přilákaly víc lidí různé slevy a nové služby.

Levnější jízdenky, lepší vagóny, širší nabídka služeb nebo stevardky, které pečují o cestující. To je výsledek konkurenčního boje. Zahájil ho soukromý železniční dopravce RegioJet ze skupiny Student Agency. Jeho vlaky jezdí mezi Havířovem, Ostravou a Prahou od konce září. „Ten servis je tam mnohem lepší, hlavně mi vyhovuje, že v kupé má člověk trochu soukromí, může si sklopit stůl, zapnout notebook do elektřiny, má přístup na wi-fi síť,“ pochvaluje si jedna z cestujících. „Cenově je to výhodné, pohoštění je tady, jezdí to ze Stodolní, takže samé výhody, ale zatím mi časově více vyhovuje Pendolino,“ říká další. Vlaky nového železničního dopravce využilo během prvního měsíce, kdy jsou v provozu, 30 tisíc cestujících. Podle mluvčího společnosti RegioJet se už také podařilo jízdenky na některé spoje zcela vyprodat.

Student Agency po měsíci (zdroj: ČT24)

„Obsazenost je stále vysoká. Pohybuje se mezi80 a90 procenty. I tím, jak jsme přidali od minulého týdne pár nových spojů, tak jsme přepravili asi o dalších 2 tisíce cestujících víc,“ uvedl mluvčí společnosti RegioJet Aleš Ondrůj. Českým drahám přitom cestující údajně neubývají. Za poslední měsíc jich bylo 250 tisíc. „Podle posledního sčítání v říjnu jsme nezaznamenali pokles mezi Ostravou a Prahou, takže předpokládáme, že jsme díky promo akcím získali nové zákazníky,“ vyjádřila se mluvčí ČD Kateřina Šubová. Na trase, kde jezdí žluté vlaky, nabídly České dráhy podobné ceny jízdného jako konkurence. Snaží se také cestujícím poskytnout podobný komfort. Na příští rok chystají připojení k internetu aspoň v Pendolinech. Expresy budou mít od prosince lepší vagóny a budou jezdit o téměř deset minut rychleji než dosud. Od nového jízdního řádu, který začne platit 11.prosince začne jezdit žlutých vlaků ještě víc. Soukromý železniční dopravce chce přidat dalších šest spojů.