Ostopovická škola klade důraz na ekologii

Ostopovice - Základní školu, která klade důraz nejen na ekologickou výchovu, ale i provoz, navštěvují žáci v Ostopovicích u Brna. Škola se snaží navázat na ekologický program místní mateřské školky, a proto ve škole probíhá mnoho akcí s ekologickým podtextem. Původní budovu se podařilo během dvou let zrekonstruovat tak, že stavba je energeticky nenáročná.

Školu místní rekonstruovali z původní budovy, která v obci vyrostla v 80. letech minulého století. Jednotlivé třídy školy jsou uspořádány do půlkruhu, budova je zateplená a je nastavena tak, aby šetřila energii. Vyhřívání budovy i ohřev teplé vody zajišťují tepelná čerpadla. Budova je tak velmi šetrná ke spotřebě energií. To se týká nejen světla, ale i hospodaření s vodou. Na splachování toalet používají akumulovanou dešťovou vodu. „Myslíme si, že úspory by měly představovat 30-40 procent běžných provozních nákladů,“ odhaduje ředitel školy Petr Juráček, nakolik se úspory promítnou do hospodaření školy.

Ekologické stavby veřejných budov jsou stále popelkou

Podobné zadání, jaké daly Ostopovice projektantům, jsou zatím stále ještě výjimkou, tvrdí architektka Eva Eichlerová. „Není to jen osvíceností investorů, ale také tím, že stát tyto stavby zatím moc nepodporuje,“ myslí si architektka. 

To, že je budova ekologická, si ale uvědomují i samy děti. Škola je zapojena do programu ministerstva školství na podporu ekologického vzdělávání. V rámci programu žáci sbírají malé elektrospotřebiče, použité baterie a plní zadané ekologické úkoly. Žáci v průběhu roku navštěvují výchovně vzdělávací programy v brněnských ekocentrech, zapojují se do sezonního sběru pomerančové a citronové kůry, šípků, papíru a alobalu. Podle autorů projektu si návyky, které děti získají ve škole, přenáší i do chování v domácím prostředí a ve veřejném prostoru.