Po jednoduché operaci skončil v invalidním důchodu, odškodné ale nedostane

Olomouc - Okresní soud v Olomouci zamítl žalobu proti Fakultní nemocnici. Třináct miliónů korun za trvalé zdravotní následky. Právě tolik žádal jako odškodnění osmadvacetiletý Pavel Gabriel. Jednoduchá operace na stomatologické klinice mu změnila život. Mladý muž je kvůli tomu v invalidním důchodu. Měl podstoupit běžný stomatologický zákrok. Na operačním sále ale strávil Pavel Gabriel z Mohelnice více než devět hodin. Zákrok, který mu měl pomoci zpevnit propadlou čelist, se kvůli krvácení do mozku změnil v boj lékařů o jeho život.

Už pět let je tak Pavel Gabriel odkázaný pouze na pomoc své rodiny.  Prakticky nemluví a chodí pouze o francouzské holi. „Jedno je jasné, ten chlapec tam přišel zdráv a odešel jako mrzák. Rozhodně mám za to, že by měl být odškodněn,“ tvrdí právní zástupce Pavla Gabriela Igor Koutecký. Třináct milionů korun požaduje rodina jako odškodnění za trvalé zdravotní následky. Tvrdí, že lékaři pochybili. Speciální vyšetření podle nich mohlo odhalit vadu, která krvácení způsobila. Tři posudky znalců jim v tom ale za pravdu nedaly. „Všichni jednoznačně a totožně došli k závěru, že veškerý postup byl v pořádku,“ potvrdil právní zástupce Fakultní nemocnice Olomouc Karel Vítek.

FN Olomouc před soudem (zdroj: ČT24)

Podle znalců totiž nemohl nikdo z lékařů nečekanou cévní anomálii mladého muže předvídat. Právní zástupce Pavla Gabriela ale přesto znovu zvažuje další odvolání. „Vedl normální život jako každý jiný kluk, chodil po sportech, po zábavách. Teď už tři roky chodíme po soudech a snažíme se vymoct nějaké peníze, aby mohl kluk vůbec přežít,“ říká rozhořčeně otec poškozeného Karel Gabriel.