Další soudní den v kauze Studénka

Nový Jičín - Tři pracovníci Českých drah dnes vypovídali před novojičínským soudem o okolnostech tragické železniční nehody ve Studénce. Jejich úkolem byla koordinace průběhu stavby a jízd vlaků. V osudný den si ale jejich asistenci na stavbě firmy nevyžádaly. Podle obhájců stavebníků ten den jejich přítomnost nebyla potřebná.

8. srpna 2008 nebyla na stavbě mostu ve Studénce zajištěna spolupráce s Českými drahami. Trojice železničářů, kteří dnes vypovídali u soudu, měla podle dohody železnice a stavebníků za úkol kontrolovat stav kolejiště a hlídat průjezdy vlaků. Jejich přítomnost si vždy předem vyžádali vedoucí pracovníci stavby. „Každý vlak vlastně byl konzultován s výpravčím a ten mě zhruba pět minut před průjezdem informoval, já jsem informoval vedoucího práce, oni práce přerušili. Vlak projel a práce pokračovala dál,“ uvedl bývalý mistr trati Josef Zetek. Vedoucí provozního střediska Správy dopravní cesty ve Studénce Jiří Malchárek se na kameru vyjádřit nechtěl. Na stavbě byl naposledy ve středu 6. srpna, tehdy si ale podle svých slov ničeho zvláštního nevšiml. V osudný pátek 8. sice ve Studénce byl, nikdo z pracovníků stavebních firem mu ale nevolal s žádostí o asistenci. Vypověděl, že jako kontaktní osoby měl určeny stavbyvedoucího z firmy ODS-Dopravní stavby Ostrava Michala Fonioka a živnostníka Jiřího Karáska, který pro subdodavatelskou firmu Bögl a Krýsl obsluhoval zařízení pro posouvání mostu.

Tragédie ve Studénce u soudu (zdroj: ČT24)

„Můj klient byl stavbyvedoucím společnosti ODS, ale výsun a zásun mostní konstrukce prováděla společnost Bögl a Krýsl, která v případě, že zjistí nějakou konkrétní závadu, tak samozřejmě musí v tomto směru jednat a postupovat,“ řekl právní zástupce Michala Fonioka Petr Grobelný.

„Osmého nevolal nikdo, protože osmého se neposouvalo. Probíhaly práce, ale nikoliv to, na čem byli dohodnuti s pracovníky drah, tak jak to vylíčili svědkové z jejich pohledu. Nic takového tam neprobíhalo, žádné tažení,“ vyjádřil se právní zástupce Jiřího Karáska Jiří Matijaševič. Výslechy budou pokračovat až do čtvrtku. Zítra budou před soudem vypovídat dva pracovníci Moravskoslezského kraje, kteří měli na starosti přípravu zakázky a smlouvy.

Vydáno pod