Brněnské letiště má novou odletovou halu

Brno - Na brněnském letišti byl dnes slavnostně zahájen provoz nové odbavovací haly. Budovu v hodnotě čtvrt miliardy korun se podařilo postavit bez jednoho dne přesně za rok. Padesáti miliony korun na výstavbu haly přispěla i Evropská unie.

Slavnostního otevírání nové letištní haly se ujal prezident Václav Klaus, který hned překvapil zprávou, že Brno je žhavým kandidátem na pořádání setkání 18 prezidentů středoevropské iniciativy v příštím roce. Jednalo se o tom prý na na víkendovém setkání Viszegrádské čtyřky: „Když jsem uviděl tohle letiště, tak jsem si řekl, že by zasloužilo největší setkání prezidentů v historii.”

Brněnské letiště v letošním roce očekává dosažení hranice 400 tisíc cestujících. Příští rok navíc přibude další pravidelná nízkonákladová linka Brno - Paříž. Podle slov předsedy představenstva brněnského letiště Jiřího Filipa je to pravděpodobné na 99 procent. „Jednáme úzce také s ČSA o rozšíření pravidelných linek,” dodává Filip.

Drobné stavební úpravy teď čekají také původní starou budovu brněnského letiště, která má v budoucnosti sloužit jako příletová hala.