Jak ušetřit? Postavte si pasivní dům!

Jihlava - V metropoli Vysočiny začala výstava o takzvaných pasivních domech. Jedná se o domy úsporné, které ve srovnání s běžným domem spotřebují pouze asi desetinu energie.

Příjemná a stálá teplota v zimě i v létě, žádné teplotní rozdíly mezi stěnami a vzduchem v místnosti a hlavně co je nejdůležitější - minimální spotřeba energie. To jsou hlavní charakteristiky takzvaných pasivních domů. „Má výrazně lepší tepelnou izolaci než normální dům, je vzduchotěsný, takže tam nejsou žádné škvíry, kterými by vznikaly průvany. Není potřeba žádný další zdroj tepla, vytápí se pouze teplovzdušně,” popisuje výhody těchto domů ředitel občanského sdružení Centrum pasivního domu Jan Bárta.

Sídlo krajského úřadu kraje Vysočina, hostitel výstavy, připomíná skleník. Budova oceněná prestižním titulem Stavba Vysočiny je vysoce energeticky náročná a vyžaduje prakticky stále topení nebo klimatizaci. Postavit tuto administrativní budovu jako pasivní nízkoenergetický dům by přitom nebylo o moc nákladnější. Podle Bárty se náklady běžně navýší tak o 5-8 procent: „Větší náklady tam způsobuje větší tepelná izolace, kvalitnější okna a větrání s rekuperací,” dodává.

O pasivní domy začíná být už i u nás velký zájem. Architekti se pomalu učí novým trendům a Evropská unie podporuje informovanost. Propagační a informační výstava o pasivních domech potrvá tady v sídle krajského úřadu Vysočiny až do 3. listopadu.

Vydáno pod