Teluria rozšíří výrobu - starosta Skrchova odstoupil

Blansko - Firma Teluria zřejmě rozšíří svoji výrobu barev ve Skrchově na Blanensku, a to i přesto, že proti rozšíření hlasitě protestovala část místních obyvatel. Nové vedení obce se nakonec s továrnou dohodlo a chystá se schválit změnu územního plánu. Kvůli této dohodě už odstoupil starosta Skrchova František Bubeník, který s ní nesouhlasí.

Na podzim před komunálními volbami byl František Bubeník jedním z těch, kteří nejvíce a nejhlasitěji protestovali proti záměrům Telurie rozšířit výrobu barev. Jeho jasný názor mu pomohl dostat se do zastupitelstva a vynesl ho i do funkce starosty. Teď odstupuje, většina zbývajících zastupitelů je totiž pro dohodu s Telurií a on, jak říká, nechce ztratit tvář.

„Podepsal bych ten návrh změny, proti kterému jsem protestoval. Tím jsem se dostal do neřešitelné situace, a proto jsem odstoupil,“ shrnuje svoje stanovisko František Bubeník (Sdružení pro Skrchov). Jeho odstoupení lituje zastupitelka Věra Kolářová (Sdružení pro Skrchov): „Odstoupení starosty se mi nelíbilo, protože se velice angažoval a díky němu se to dostalo do podoby, v které je to dneska.“

Bubeníka už nahradil nový starosta Lukáš Oujezdský (Sdružení pro Skrchov), který je připraven vyjít továrně vstříc. To, že v ní sám pracuje, s tím prý nesouvisí: „Došlo k přepracování projektu, firma Teluria už nepožaduje tak rozsáhlé rozšíření území, jak byl původní plán.“ Ředitel Telurie Luboš Mrázek starostova slova potvrzuje: „Dohoda jednoznačně vymezuje, že výstavba bude realizována pouze v areálu dnešního závodu, nebude se rozšiřovat za areál.“

Podle dohody přibude továrně pouze menší pozemek pro výjezd nákladních aut. Teluria chce do roku 2011 postavit tři nové výrobní haly a v těch vyrobit o 2500 tun syntetických barev ročně navíc. Bez nového územního plánu to ale nejde.

Změnu územního plánu a dohodu s Telurií bude sedmičlenné zastupitelstvo Skrchova projednávat na své zítřejší schůzi. Vedení továrny věří, že jejich plány už nic nezhatí. První novou halu chtějí začít stavět už v příštím roce.