Řidiče ve Zlíně hlídají kamery i jejich makety

Zlín - Dvacet kamer bude od nového roku umravňovat řidiče v ulicích Zlína. Bezmála polovina z nich budou jen nefunkční atrapy. Podle policie to ale řidiči v žádném případě nepoznají. Hrozba pokut ve Zlíně pomáhá: řidiči jezdí pomaleji, dopravních nehod je ve sledovaných úsecích naprosté minimum.

Je to pravá, nebo naopak falešná kamera? Řidiči si nyní mohou lámat hlavu při každém vjezdu do Zlína. Z 16 nových kamer je přesně polovina dokonalou atrapou. ”Ani odborník nepozná, která je pravá a která falešná. Efekt - to je přibrždění, zpomalení, zklidnění - je tam stejný jako na ostré kameře,” pochvaluje si makety kamer náměstek ředitele zlínské Městské policie Milan Kladníček.

Kamery nehlídají pouze rychlost aut. Systém například dokáže okamžitě poznat, jestli do Zlína nepřijelo kradené vozidlo. Pořizovací hodnota nových kamer je devět milionů korun. Město přitom neplatí ani korunu, výrobce dostane zaplaceno od neukázněných řidičů. ”Městský rozpočet to ve skutečnosti nepřijde ani na korunu. Kamery platíme postupně z vybraných pokut,” potvrzuje tajemník zlínského magistrátu Zdeněk Mikel.

První souprava kamer sleduje provoz na vjezdu od Otrokovic od srpna loňského roku. Na kdysi rizikovém místě s častými tragickými nehodami se dnes jezdí podle předpisů. ”Dřív jezdila vozidla rychlostí zhruba 60 km/hod, dnes jezdí rychlostí 50 km/hod nebo dokonce 45 km/hod,” shrnuje účinek umístění kamer Milan Kladníček.

Počet rychlostních kamer ve Zlíně už nejspíš neporoste, systém ale bude dokonalejší. V budoucnu bude schopen například rozpoznat jízdu na červenou na křižovatkách.