Politici na Vysočině sedí často na více židlích

Jižní Morava - Ve vysokých veřejných funkcích v krajích jsou stále politici, kteří zároveň podnikají a působí v soukromých firmách. Lidem je to často trnem v oku a upozorňují, že to není etické. Jihlavský reportér České televize Radovan Daněk zmapoval několik takových případů v kraji Vysočina.

Starostka Havlíčkova Brodu a nedávná kandidátka do senátu za ODS Jana Fischerová hned vedle radnice provozuje svojí cestovní kancelář. „Chci dělat dobrou práci hlavně jako starostka města, cestovka je naprosto personálně zabezpečena,” uvedla Fischerová. Místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek zase prodává bazény, projektuje ve stavebnictví a působí i v několika akciových společnostech. „Je to otázka hlavně čistého svědomí,” vyjádřil se Honzárek.

I na nejvyšších místech krajské politiky lze najít statutárního zástupce firmy. Například Václav Kodet připouští, že kromě platu náměstka hejtmana má příjmy i jako jednatel firmy: „I z logiky obchodního zákoníku vyplývá, že tato funkce nejde vykonávat bezplatně,” hájí se ale Kodet.

Jihlavský sociolog Daniel Hanzl má pro takové jednání vysvětlení: do české politiky se zatím stále chodí jenom vydělávat a ne sloužit veřejnosti. Ani obyčejným lidem se souběh politiky s podnikáním moc nelíbí. „Pokud chci zůstat v politických funkcích, tak tu situaci budu muset řešit,” slibuje náměstek Kodet. Honzíček prý projekční činnost utlumí, případně živnost pozastaví. Starostka Fischerová se radila i s právničkou, protože podle svých slov chce mít klid na duši a tuto věc mít vyřešenou.

Podobný souběh podnikatelské činnosti s politikou lze najít i na mnoha dalších radnicích Vysočiny. Většina politiků oslovených ČT se ale dušuje, že s podnikáním v nejbližší době skončí.