Muzeum Vysočiny v Jihlavě vystavuje historickou radiotechniku

Jihlava - Slunečnice, Rytmus, Talisman a třeba i Sloní ucho jsou příklady názvů starých radiopřijímačů, které tvoří část nové výstavy v Muzeu Vysočiny v Jihlavě. Třicítka vystavených exponátů pochází převážně ze sbírek historického radioklubu v Třešti, který se sbíráním starých rádií a televizí zabývá již od roku 1990. Nejstarší unikáty pochází dokonce z 30. let.

Exponátů je na výstavě široká škála: diktafon připomínající magnetofon, první televizor vyrobený v Československu pro zahájení TV vysílání v květnu 1953, malá rozhlasová ústředna s gramofonem, mikrofonem a zesilovačem pro tovární rozhlas z roku 1950 a různé druhy gramofonů –pérový i luxusní s dvojčinným koncovým stupněm. Hitem roku 1963 byla radiotelevizní sestava vyrobená přímo do nábytkové stěny. Gramofon byl v nadstandardní nabídce. „Zajímavostí je například tranzistorové rádio ve tvaru puku,”upozorňuje na specialitu kurátorka výstavy Silvie Čermáková.

Exponáty většinou pochází z majetku Historického radioklubu československého, který má své sídlo v Třešti. „Mnozí lidé takové té starší generace a střední generace se tady doslova vidí,” pochvaluje si úspěch výstavy historik Zdeněk Jaroš. Výstava radiotechniky staré více než 70 let potrvá v Jihlavě až do poloviny února.