Česko už zná svých sto nejlepších vín

Valtice - Čeští a moravští vinaři už znají sto nejlepších domácích vín letošního roku. Z necelých čtyř set přihlášených vzorků je vybrala komise nejlepších českých degustátorů. Vítězná vína budou celý rok sloužit jako výkladní skříň našeho vinařství. A vinaři oslavují, ročník 2006 je totiž jeden z nejlepších za poslední desítky let.

Je to asi největší pocta, které se může u nás vinaři dostat. Sto nejlepších vín z Čech a Moravy bude celý rok návštěvníkům nabízet Národní salón vín ve Valticích. Letošní kolekce vín je oproti minulým ročníkům pestřejší. Představilo se více výrobců, přihlášeno bylo větší množství odrůd. „Máme rekord co se týče počtu výrobců – je to 45, to znamená, že tu máme zastoupení od velkých firem přes střední až po velký počet malých drobných vinařů,” vysvětluje ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Podle předsedy hodnotící komise Viléma Krause je letošní ročník opravdu výjimečný: „Ročník 2006 můžeme přiřadit k ročníkům, o kterých se dá říci, že jsou to ročníky století.” Dodal také, že pokud se bude v jedenadvacátém století vinařství vyvíjet tímto směrem, pokud budou každý rok tak dobré ročníky, tak nebude za chvíli, co hodnotit.

První nadšenci dorazí ochutnat rekordní ročník už tento víkend. „Od soboty začíná provoz pro běžnou veřejnost,” doplňuje Krška. Loni našich sto nejlepších vín ochutnalo více než sedm tisíc lidí, stovky dalších návštěvníků si výstavu jen prohlédly. Letošní vína jsou prý tak dobrá, že by návštěvníků mohlo dorazit až dvakrát tolik.

Vydáno pod