Regionální studentský divadelní festival v Jihlavě

Jihlava - V jihlavském Divadle Na Kopečku v areálu psychiatrické léčebny dnes začal regionální studentský divadelní festival JID-20-07. Jeho cílem je přitáhnout k divadlu mladé lidi. Diváci mají možnost zhlédnout celkem 14 soutěžních představení divadelních souborů převážně z Vysočiny. Součástí festivalu budou koncerty, hudební, herecké a taneční dílny.

Asi největším cílem všech zúčastněných souborů je odvést co nejlepší výkon a probojovat se na národní divadelní přehlídky. Pokusí se o to mladí herci z Vysočiny, ale i Prahy nebo Hradce Králové. Pokud se jim zadaří, předvedou své umění na festivalech v Písku nebo Náchodě.

Soutěžní přehlídku společně zahájily dva pražské divadelní soubory Neřeknu a Neomluvené. Divákům předvedli hru Arnošta Goldflama Horor. Mezi domácí favority patří už tradičně divadelní spolek Spoušť Jihlava, tentokrát s autorskou hrou Když pán pokouše svého psa.

Každé představení hodnotí porota složená z režisérů společně se soubory, a to formou rozborového semináře hned po odehraném představení. Podle jednoho z porotců Michaela Junáška není tolik důležitá profesionalita herců, ale spíše jejich přirozenost: „Poutá mě vždycky dobré divadlo, ale zároveň mě upoutá i to, když je mladý člověk na jevišti přesvědčivý.” S tím souhlasí i další člen poroty Jiří Havelka: „Jakmile je to falešný, což se pozná za chvilinku, tak je to špatně.”

Festival, který potrvá až do neděle představí i profesionální soubory. Ty doplní festivalový program v nesoutěžní části. S hrou Drama v kostce se představí pražské Studiu Y, přehlídky se zúčastní také Divadlo Vosto5 s představením Kosičan 3. „Potom je tu celá řada dílen. Ty dílny jsou zaměřené na dramatickou výchovu a hudební výchovu,” doplňuje informace o doprovodném programu ředitelka festivalu Ivana Fexová. Studenti pořádajícího jihlavského gymnázia také připravili do kavárny Etage autorské čtení a koncert.

Nejlepší soubory postupují ze studentského festivalu na národní přehlídky Šrámkův Písek a Náchodskou prima sezonu.