Stavaři upravují koryto Litavy u Slavkova

Slavkov - U Slavkova vzniká jedna z největších letošních protipovodňových staveb na jižní Moravě. Za 55 milionů korun vodohospodáři upravují hráz a úsek řeky, která obtéká město. Slavkov totiž leží v údolí pod úrovní říčky Litavy, a větší voda by tak mohla způsobit milionové škody.

Pokud by přišla velká voda, byl by 2,5 kilometru dlouhý úsek Litavy okolo Slavkova slabým místem. Při poslední povodni dělily Slavkov od zalití vodou centimetry hráze. Místní pamatují ale i doby, kdy voda hráz překonala. „V 50. letech se tu udály povodně, které zasáhly několik desítek hektarů,“ vzpomíná místostarosta Slavkova Jiří Doležal (ODS).

Na úpravě toku teď pracuje několik bagrů a desítka lidí. Koryto řeky je potřeba rozšířit a zpevnit. Slavkov bude na jednom místě chránit i mobilní hráz. „Aby byl přístup na obdělávané pozemky u řeky, tak musí být hráz přerušena. V případě velké vody ji ale bude možné uzavřít, takže tu bude mobilní hráz - něco podobného, jako se staví podél Vltavy v Praze,“ vysvětluje stavbyvedoucí Vladimír Vaculka.

Nejsložitější je ale oprava jezu. Litava v tomto místě musela dokonce na chvíli změnit svůj tok, protože práce nebylo možné provést pod vodou.

David Fína z Povodí Moravy říká, že při úpravách Litavy jde především o zkapacitnění toku samotného a při návrhovém stoletém průtoku využít záplavový poldr kolem řeky a schopnost nedalekého velkého rybníka zadržet velké množství vody.

Úpravy 2,5 km dlouhého úseku mají být hotové do konce srpna. Podle vodohospodářů pak Slavkov u Brna bude připraven i na stoletou vodu.