Přerov má speciální výstavu pro nevidomé

Přerov - Výstavu nejen pro zrakově handicapované mohou lidé navštívit v Ornitologické stanici Muzea Komenského v Přerově. I se zavřenýma očima se dozví různé zajímavosti ze života ptáků. Zatímco na běžných výstavách je sahat na exponáty přísně zakázáno, na této je to naopak nutné. Pro nevidomé jsou připraveny doprovodné texty v Braillově písmu, které přepsali žáci speciální základní školy profesora Vejdovského pro zrakově postižené v Litovli.

„Výstava je kompletně udělaná hmatově tak, aby i člověk, který je naprosto nevidomý, se mohl seznámit se vším, co na té výstavě je. Jak s popisky, tak i všemi předměty,” vysvětluje vedoucí ornitologické stanice ORNIS Zdeněk Vermouzek. Cení si toho také návštěvníci. „Celkově to lidem poskytuje krásný pohled na ten ptačí život. Vynikající nápad je třeba váha ptáků podle pytlů, aby si mohli zkusit zvážit, jak jsou těžké,” uvedl jeden z nich.

Celou expozicí vede vodící provázek, každý uzel na něm znamená zastavení a exponát po pravé ruce. Lidé se mohou pomocí hmatu seznámit s peřím ptáků, zobáky, pařátky, ptačími vajíčky a hnízdy. „Cílem této výstavy je jednak přiblížit lidem svět ptáků, cílem je také přiblížit svět nevidomých vidícím návštěvníkům. Člověk, který je zvyklý se orientovat zrakem je o to hmatové vnímání ochuzen,” hovoří o výstavě její autorka Martina Hrazdirová. Hmatová výstava bude v Ornitologické stanici muzea Komenského přístupná do konce června.