Zabezpečení Dukovan zkoumají komisaři z 11 zemí

Dukovany - Osmnáct bezpečnostních komisařů z jedenácti zemí světa důkladně prověřuje zabezpečení jaderné elektrárny Dukovany. Společně s nimi se dnes přímo do reaktorového sálu dostal i štáb České televize.

Lepší než onemocnět je věnovat se důkladné prevenci. S tímto mottem v těchto dnech doslova prošmejdí každý kout jaderné elektrárny Dukovany komisaři vybraní z ostatních elektráren světa. Jejich dvoutýdenní partnerská mise je jakousi preventivní prohlídkou, která by měla odhalit i drobné nedostatky.„Naším úkolem je prozkoumat všechny oblasti – provoz, údržbu, chemické procesy a kondici všech zařízení,” uvedl vedoucí týmu Jean-Marie Baggio. „Tahle mise je orientovaná především na lidi, na personál, na lidskou chybu,” dodal mluvčí elektrárny Dukovany Petr Spilka.

Přísným bezpečnostním opatřením, která v Dukovanech probíhají, se nevyhnou ani samotní komisaři. Vstupní váhy, detektory, dozimetry, speciální oděv a přísné kontroly čekají i na ně, stejně jako na přítomné novináře. Dostat se do přísně kontrolovaného pásma reaktorového sálu je pro normálního smrtelníka prakticky nemožné.

Výsledkem kontrolní mise v Dukovanech má být seznam nedostatků, kterých si komisaři všimnou. Takový seznam má být ale ponaučením pro všechny zúčastněné. Prověrka v Dukovanech skončí 15. června.