V újezdském rybníku hynou ryby

Jižní Morava - Chemická látka, která zamořila rybník v Újezdě u Brna, způsobila úhyn ryb. Hasiči, kteří rybník za pomoci norných stěn čistili, ještě v úterý večer věřili, že největším škodám se už podařilo zabránit. Jejich naděje ale vzaly za své. Otrava se totiž u ryb začala projevovat až nad ránem, poté začaly hynout.

Už dopoledne vytáhli rybáři na břeh přes šedesát mrtvých ryb. Podle správce rybníka Luboše Kaliny se jednalo především o dvoukilové kusy. Jejich celková hmotnost proto přesáhla metrický cent. Toto číslo ale zdaleka není konečné, protože spousta mrtvých ryb leží nyní u dna.

Situaci přijeli zmapovat také pracovníci veterinární správy. Vzorky vody a uhynulých ryb vzali na expertízu. Karel Chalupník z Krajské veterinární správy Brno zdůraznil, že o příčině úhynu je zatím předčasné spekulovat. V Újezdě jsou ale všichni přesvědčeni, že chemikálie vylil někdo do rybníka úmyslně.

Obec teď musí nechat udělat podrobný rozbor vody, za který zaplatí přibližně 150 tisíc korun. Starosta Újezda zbytečného nákladu lituje: „Za to mohlo být jedno dětské hřiště kupříkladu, nebo jedna třída ve škole.” Likvidace mrtvých ryb bude rybářům trvat nejméně tři dny. Obávají se, že otravu nakonec nepřežije žádná.

Vydáno pod