V jihomoravském Holešově uvažují o demolici historické kolonie

Kroměříž - Ostudou Holešova na Kroměřížsku je zchátralá kolonie sto let starých domů blízko centra města. Radnice uvažuje o tom, že je místo nákladné opravy raději zbourá. Památkáři jsou proti. Obyvatelé domů s demolicí souhlasí, pokud jim město nabídne lepší bydlení.

Z původních jedenácti domů pro zaměstnance Khonovy továrny na nábytek jich dodnes stojí deset. V šedesáti bytech žijí dvě stovky lidí a stěžují si na nedůstojné podmínky.

Vedení města uvažuje o tom, že kolonii nechá zbourat. Názory na možnou demolici se různí. Domy ve Školní ulici byly postaveny na přelomu 19. a 20. století. Budovy tedy mají historickou hodnotu, nejsou však památkově chráněné. Památkáři jejich likvidaci nedoporučují, protože patří k historii Holešova. „Chtěli bychom apelovat na město Holešov, aby kolonii jako takovou zachovalo dál obyvatelům. Vhodné příklady ze zahraničí ukázaly, že i to, co se v dnešní době jeví jako ostuda města, lze vhodně adaptovat," shrnuje postoj památkářů Klára Hodaňová z Národního památkového ústavu v Kroměříži

Podle Zdeňka Janalíka (ODS), starosty Holešova, by však náklady na opravu domů byly tak vysoké, že rekonstrukce v podstatě nepřipadá v úvahu. Zchátralé domy by podle něj měly zmizet nejlépe do dvou let a uvolnit místo pro novou výstavbu. „Demolice bude probíhat postupně, tak, jak budeme mít možnosti umísťovat ty lidi, kteří mají smlouvy v těchto bytech, do bytů, jak jim ze zákona náleží," doplňuje starosta.

I přes historickou hodnotu domů je nesporné, že neodpovídají současným standardům pro bydlení. „Kdyby nám dali nový byty, jasně, že bysme odešli rádi,” zní názor jednoho z obyvatel. O osudu kolonie budou městští radní a následně zastupitelé jednat v září.

Vydáno pod