Ministerstvo obrany neuhlídalo před zloději kasárny v Pístově

Jihlava - Část areálu bývalých kasáren v Pístově na Jihlavsku zničili zloději a vandalové. Nejvyšší kontrolní úřad teď zjišťuje, zda Ministerstvo obrany státní majetek dostatečně zabezpečilo. Výsledky šetření bude mít do zimy, už teď však ministerstvo podalo trestní oznámení.

Poničené ploty, rozbitá okna a vykradené budovy, to je smutný obrázek části jihlavských vojenských kasáren v Pístově. Ministerstvo obrany vybralo a platilo firmu, která se o objekt vůbec nestarala. Podle svědectví starosty Rančířova na Jihlavsku Bohuslava Svobody se díky špatnému způsobu hlídání v objektu vykradlo všechno, co tam bylo.

Ministerstvo obrany se brání s poukazem na bezpečnostní službu, která areál střežila. „Nepřetržitě tam byla zajištěna ochrana bezpečnostní službou. Za ochranu jsme dávali 700 tisíc korun měsíčně," zdůrazňuje tiskový mluvčí ministerstva Andrej Čírtek. František Chromý z bezpečnostní agentury Dalis na základě svých zkušeností připomíná nutnost oplocení areálu a povinnost bezpečnostní služby jeho stav kontrolovat.

Zda Ministerstvo obrany pochybilo a může za to, že část bývalého vojenského areálu vandalové zdevastovali, nyní prošetřuje Nejvyšší kontrolní úřad. "Vzhledem k tomu, že kontrola na ministerstvu ještě probíhá, nemůžeme říct žádná fakta a musíme počkat, jak kontrola skončí a s jakými výsledky,” shrnuje současný stav šetření tisková mluvčí NKÚ Radka Burgetová.

Ministerstvo obrany mezitím podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Informace o výsledku zatím nemá. Na výsledky šetření čeká také starosta Rančířova Bohuslav Svoboda, který má plán na využití areálu. ”Určitě máme několik záměrů, jak to využít, aby to sloužilo dál celé společnosti,” naznačuje.

V souvislosti s rozkrádáním armádního majetku obdrželi jihlavští policisté už osm trestních oznámení.

Vydáno pod