Ve Šlapanově funguje obecní kabelová televize

Havlíčkobrodsko - Ve Šlapanově na Havlíčkobrodsku začala fungovat první pozemní digitální televize na Vysočině. Nečekají tady na domluvy politiků ani na zlepšení kvality signálu od Českých radiokomunikací, ale vydali se vlastní cestou.

Obecní kabelová televize ve Šlapanově nabízí 59 televizních programů, 20 českých a slovenských rozhlasových stanic, vysokorychlostní internet nebo telefonování zdarma. To vše pomocí jediného koaxiálního kabelu. Pořízení televize je přitom velice jednoduché: „Na obecním úřadu si zakoupí každý, kdo má zájem, set-top box, a my mu ho nastavíme,” vysvětluje správce digitální televize Jaroslav Pospíchal.

Také ceny jsou velmi nízké. Za základní balík 19 televizních stanic a stejného počtu rádií zaplatí šlapanovští pouze 60 korun měsíčně. „Oproti jiným poskytovatelům držíme ceny nízko. Snažíme se totiž, abychom neměli žádný zisk,” dodává Jaroslav Pospíchal.

Pozemní digitální vysílání má na Vysočinu dorazit nejdříve na podzim příštího roku. Čekat na něj nechtěl ani František Vampola, údržbář ze Šlapanova, který si taky od obecního úřadu zakoupil set-top box. Na novém vysílání se mu líbí velký výběr kanálů, z nichž většina je v češtině, a také hodně sportovních přenosu.

Za první měsíc provozu digitální televize ve Šlapanově si ji objednalo už 20 lidí, velký zájem je také o internetové připojení, které má už 145 lidí.