Pastviny v Moravském krasu udržují ovce

Moravský kras - Stáda ovcí na loukách v Moravském krasu. Dnes už nic neobvyklého. Pastviny v Moravském krasu udržuje vlastní stádo ovcí. zvířata fungují jako ekologické sekačky. Spásají ty druhy rostlin, které na louky nepatří. Před dvěma lety nasadili ekologové do krasu padesátičlenné stádo ovcí, podle ochranářů je to nejlepší investice. V současné době sto padesát ovcí za jednu sezonu ošetří až padesát hektarů luk a nezatěžuje přitom životní prostředí.

Ing. Jiří Hošek ze společnosti ZEMSPOL a.s. Sloup vysvětluje, že jsou to plochy které jsou těžko dostupné pro mechanizaci a pro jakýkoliv jiný způsob údržby. Znamená to, že ovce jsou jedna z mála variant, jak plochy udržovat. Během dvou let se funkce ovcí velice osvědčila a dnes je jich v Moravském krasu třikrát víc. Ing. Hošek dodává, že občas ovce přesouvají na poměrně značné vzdálenosti. Někdy to jde tzv. „po kopytě“, to se ovce jenom přeženou, jindy je nutné je naložit na auto. Jak říká Ing. Josef Jančo z CHKO Moravský kras, projekt by měl podpořit i místní region a místní zemědělce, protože je velmi důležité, aby o krajinu pečovali místní lidé, kteří k ní mají vztah.

Ekologickému spásání náletových rostlin a keřů zvířaty fandí i Evropská unie. Tamním zemědělcům dala na pořízení ovcí už sedmnáct milionů korun. Díky tomu se v Moravském krasu počty těchto zvířat mohly za poslední dva roky ztrojnásobit. Evropské fondy platí tento projekt naposledy, ovce z Moravského krasu přesto nezmizí. Už nyní zdejší zemědělci a ochranáři hledají jiné možnosti, jak ekologické spásání podporovat dál.

Moravský kras není jedinou chráněnou oblastí Jižní Moravy, kde s údržbou krajiny pomáhají ovce. Louky Pálavy spásají stáda ovcí a koz už deset let.

Vydáno pod