Policista z Havlíčkova Brodu týral svoji ženu

Havlíčkův Brod - Tři roky týral svoji ženu – vinu bývalého dopravního policisty z Havlíčkova Brodu teď uznal místní soud. Jedenapadesátiletý Oldřich Špigl ale do vězení nepůjde, pokud ovšem v příštích letech nepřestoupí znovu zákon. Jinak mu hrozí 2 roky a 9 měsíců za mřížemi. Navíc by měl projít psychiatrickou léčbou. Rozsudek obě strany přijaly.

Psychické a fyzické týrání – škrcení, bití, vyhrožování zabitím celé rodiny (i vlastních synů), odposlouchávání telefonu – to všechno snášela Jaroslava Špiglová nejméně 3 roky, musela se i schovávat. „Já jsem si život přizpůsobila tak, že jsem odešla pryč, bydlím na ubytovně, jezdím domů nepravidelně, snažím se žít život, tak jak to jde. Přála bych si, aby to byl škaredý sen, ze kterého se probudím a bude hezky,“ říká Jaroslava Špiglová.

Bývalý policista byl po napadení ženy několik měsíců ve vazbě a následně v psychiatrické léčebně. Znalecký posudek, ve kterém se říká, že je psychicky narušený, on ani jeho obhájce nekomentovali. „Nebudu se vyjadřovat,“ prohlásil Oldřich Špigl. Soudkyně senátu si nepřála rozsudek natáčet. Uvedla ale, že podmíněný trest dostal Oldřich Špigl za ublížení na zdraví, výtržnictví a vydírání. Své ženě a synům se musí vyhýbat. Obhájce odsouzeného Robert Jonák dodává: „Spokojeni nejsme, nicméně rozsudek respektujeme a akceptujeme.“

Krajská státní zástupně z Hradce Králové Vladimíra Kološová podotkla, že soud jejímu návrhu vyhověl, jak v otázce viny, tak v otázce uloženého trestu. Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové v současné době pošetřuje další dva případy policistů, kteří jsou podezřelí z domácího násilí.