Do lapidária na Velehradě zatéká

Uherské Hradiště - Lapidárium pod známým poutním chrámem ve Velehradě na Uherskohradišťsku je v havarijním stavu. Do podzemí zatéká, a tak je po každém dešti nepřístupné veřejnosti. Pokud se brzy nedočká opravy, hrozí mu úplné uzavření.

Velehrad patří mezi naše nejznámější poutní místa. Podzemí slavné baziliky navíc ukrývá základy původního románského chrámu a pohřebiště mnichů. Velehradský farář Petr Přádka poukazuje na to, že místo nemá žádného srovnání, co se týká podobných památek v naší vlasti a velké části celé Evropy.

Současný stav tomu ale neodpovídá. Nefunguje kanalizace ani systém větrání, nesmyslně zazděný před třiceti lety. Bezmála půl kilometru chodeb se po každém větším dešti plní vodou. Chrám si ročně přijdou prohlédnout statisíce lidí, do lapidária ale mnozí z bezpečnostních důvodů nemohou. Stavební inženýrka Věra Homoláčová zdůrazňuje, že dochází k zatékání, které zároveň poškozuje vedení elektroinstalace a dodává: „Člověka bolí, ten stav, jaký je. A když se zadíváte a vidíte, jak ze stropu nad vámi pomaličku odkapává voda a dochází k porušení, říkáte si, co tady bude za deset, dvacet, možná za sto let. Možná krápníky, co tady zbude.”

Pokud by návštěvníci měli mít možnost shlédnout památky i v budoucnosti, je podle Petra Přádky nutné přistoupit k obnově tohoto místa. Ta má stát téměř třicet miliónů korun, které velehradská farnost nemá. Žádá proto o pomoc Evropskou unii, Ministerstvo kultury a Zlínský kraj.

Velehradský farář Petr Přádka věří, že rekonstrukce lapidária začne již v příštím roce a do dvou let bude hotová. Jinak by totiž hrozilo, že památka zůstane nepřístupná nejen během dešťů, ale natrvalo.

Vydáno pod