Kartografické centrum ve Velkých Opatovicích zahájí provoz

První kartografické centrum v České republice se plní mapami a přístroji k jejich vytváření. Vystaveny jsou na zámku ve Velkých Opatovicích na Blanensku. Své místo tam bude mít i ojedinělá plastická mapa Moravy z počátku minulého století.

Moravské kartografické centrum se rodí v budově velkoopatovického zámeckého areálu. Navážejí se sem exponáty, z beden vybalují historické kartografické přístroje, odborníci dolaďují poslední detaily výstavy. Jak sděluje garant výstavy Petr Fencl z Národního zemědělského muzea v Praze, v hlavním sále bude horizontální kamera a na jevišti fotogrammetrický přístroj.

Dominantou kartografického centra bude zcela ojedinělá plastická mapa Moravy. Vznikla na začátku minulého století pro vojenské účely a až doteď ležela rozložená v depozitářích. Zde se pro ni konečně našlo vhodné umístění. Petr Fencl vysvětluje: „Je to karton, který je stloukaný hřebíčky a pouze poslední plochy jsou lepené. Muselo to být nesmírně pracné."

Budova pro kartografické centrum, která na začátku devadesátých let vznikla původně jako kulturní centrum, stála velkoopatovickou radnici čtyřicet milionů korun. Starosta Velkých Opatovic Jiří Bělehrádek doufá, že její nové využití přiláká do nejsevernějšího města Jihomoravského kraje turisty: „Tak jak máme informace, takové kartografické centrum by bylo jediné v republice, možná i ve střední Evropě."

Muzeum map bude slavnostně otevřeno 26. října.

Vydáno pod