Personální audity měst z jihu Moravy a Vysočiny

Jižní Morava - Města z jihu Moravy a Vysočiny stále více používají takzvané personální audity. Chtějí tak zkvalitnit práci svých úředníků. Audit by měl totiž přesně říct, která úřednická místa nebo které odbory jsou zbytečné a měly by se zrušit. Jednou z posledních radnic, která si objednala personální audit, je Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Nový starosta totiž zjistil, že v pokladně chybí peníze pro neziskové a příspěvkové organizace.

„Řekli jsme si, že v první řadě musíme udělat pořádek u sebe na úřadě. To je důvod, proč jsme přistoupili k auditu. Ušetřit provozní a mzdové výdaje. Překvapivě to proběhlo bez emocí. Nejhorší bylo období, kdy se nevědělo, kdo bude muset úřad opustit," uvedl Martin Bedrava (KDU-ČSL), starosta Veselí nad Moravou. Výsledkem auditu je 14 propuštěných úředníků, zrušení pěti odborů a ušetření 6 milionů korun za rok z rozpočtu města.

Úředníky v Třebíči teprve audit čeká. Vedení města si od něj slibuje kromě zlepšení kvality práce také získání certifikátu ISO 9001. Ten by měl pomoci v získávání dotací. „Pro nás je to znamení, že je tady všechno v pořádku a myslíme si, že budeme mít větší úspěšnost v získávání prostředků finančních. Dneska žádá každé město o různé dotace,” prohlásil Stanislav Mastný (ODS), místostarosta Třebíče. Úřednice třebíčské radnice doufá, že město výsledek auditu nijak nepostihne.

Zvyšující se zájem radnic o audity potvrzuje i jejich oborová komora. Podle ní jde o velmi dobrý nástroj jak zlepšit fungování úřadu, pokud se ovšem podaří výsledky auditu uvést do života. „Dotýká se to mnoha osob, nabourává to letité vazby a může to zkřížit i politické záměry," dodal viceprezident Komory auditorů České republiky Jiří Vrba. Největší jihomoravské město zatím auditorských služeb nevyužilo, ale ani to neplánuje. Na sledování práce svých úředníků má brněnský magistrát speciální odbor s příznačnou zkratkou OKO – Odbor interního auditu a kontroly.