Rychlostní silnice mezi Brnem a Vídní by se mohla začít stavět i na české straně

Praha - V dolnorakouském Poysdorfu dnes budou jednat zástupci Dolního Rakouska a Jihomoravského kraje o chystaném silničním propojení Brna a Vídně. O dálnici Brno - Vídeň se mluví již řadu let, její výstavba na české straně ještě ani nezačala.

Hejtman Jihomoravského kraje Ladislav Jiránek vidí výstavbu české části rychlostní silnice optimisticky. Podle něj by mohla být dokončena už v roce 2010. Stejné datum dokončení své části stavby slibují i Rakušané. Česká strana nezačala dálnici stavět kvůli ekologickým sporům, jejichž součástí je i soudní pře u ústavního soudu. 

Na plánované trase leží chráněné území pod Pálavou a ekologové se obávají jeho zničení. Poblíž bylo nalezeno další unikátní prostředí se slanomilnými rostlinami. Na to upozornil i ministr životního prostředí Martin Bursík. Ekologové chtějí, aby rychlostní silnice vedla přes Břeclav. Podle Jiránka by břeclavská varianta přinesla potíže s památkově chráněnými území. Navíc trasa, která byla původně stanovena, funguje jako spojnice mezi Brnem a Vídní již dlouho: „Ten směr je kodifikován velmi dlouho, když se přejede přes hranice, tak ulice se jmenuje Brněnská a nikoli Břeclavská a v Brně když pojedete, je to ulice Vídeňská,“ vysvětluje Jiránek. 

 Jihomoravský hejtman doufá, že se problémy vyřeší brzy a rakouská strana nebude muset čekat na českou. „Moc bych si přál, aby se u nás stavělo stejně, jako se staví v Rakousku. Je řada překážek, které jsme si postavili sami. Nicméně doufám, že ministerstvo dopravy ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí najde tu odvahu a zahájí stavbu. U nás je to kratší trasa. Mohli bychom opravdu skončit v roce 2010.“

Vydáno pod