Řeka Morava není připravená na případné povodně

Brno - Povodí Moravy nestíhá likvidovat škody, které na mnoha místech způsobily povodně v posledních letech. Poničené hráze žádnou další větší vodu nezadrží, z čehož mají obavy hlavně obce, které leží blízko vody a už teď se strachují, co bude na jaře. Od loňska je zničený například poldr u soutoku Dyje a Moravy. Povodí ho mělo opravit do konce roku, už teď je ale jisté, že to nestihne. Instituci za to hrozí pokuta až půl milionu korun.

Část hráze protipovodňového poldru na soutoku Dyje s Moravou je po loňských povodních dodnes zborcená. Morava a Dyje se stékají jenom pár set metrů níže po proudu. I tady loňská povodeň řádila - do řeky strhla velkou část břehů.

Pokud by se opakovaly loňské jarní záplavy, hráz by nevydržela. Velká voda by způsobila škody nejen u nás, ale i na Slovensku a v Rakousku. „Zabezpečovací práce na hrázi by měly být provedeny do konce roku,“ říká místostarostka Břeclavi Dagmar Adámková (ODS).

Dodnes se na hrázi neprovedly žádné úpravy. Už teď je zřejmé, že Povodí Moravy upravy do konce roku, jak zněl původní plán, nestihne. Údajně kvůli zdržení výběrového řízení. „Ke zpoždění došlo, protože vedení podniku chtělo uspořádat výběrových řízení prostřednictvím odborné firmy, na kterou bylo nutné rovněž vypsat výběrové řízení,“ zní vyjádření Povodí Moravy.

Nový termín opravy hráze je až příští červenec. To znamená, že okolní obce by při případných povodních na jaře 2008 neměly dostatečnou ochranu. Zvažují proto pokutu pro Povodí Moravy. Podle místostarostky Adámkové by se výše pokuty mohla vyšplhat až na statisíce.

Podobně poničených míst je v celé republice více. Účinnou pomoc přitom nabízejí právě poldry: na první pohled obyčejné louky, které ale během povodní zadržují vodu z vylitých řek.