V Moravském krasu se zřítil speleolog na dno propasti

Ostrov u Macochy – Na letošní 17. listopad nebude v dobrém vzpomínat jednatřicetiletý speleolog z Moravského Krasu. Při výstupu z jeskyně Plánivy poblíž Ostrova u Macochy mu totiž uklouzla noha a zřítil se na dno propasti. Desítky hasičů, lezců a záchranářů ho vyprošťovaly dlouho do noci. Na místě zasahovaly tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů.

Exkurze skupiny zkušených speleologů do jeskyně Plánivy skončila téměř katastrofou. Jednomu z jeskyňářů totiž uklouzla noha na žebříku a zřítil se z deseti metrů zpět do propasti. Náčelník Speleologické záchranné služby ČR Roman Šebela vypočítává: „Poranil si rameno, klíční kost a obličej, takže není schopen dostat se sám na povrch. Teď se fixuje do speciálních nosítek.“ Vedoucí lezecké skupiny Jiří Buček doplňuje: „Postižený se nachází zhruba ve čtyřicetimetrové hloubce. Jsou u něj naši paramedici a doktor. Postupně rozšiřujeme jeskyni tak, abychom mohli vytáhnout nosítka.“ Jeskyně je totiž v některých místech příliš úzká a záchranáři proto museli části stěn odstřelit. V tu dobu už byl muž uvězněný v podzemí skoro čtyři hodiny a začal být podchlazený. Se záchranáři však stále komunikoval.

Po více než pěti hodinách od pádu se podařilo zraněného speleologa vytáhnout na povrch. Záchranáři ho museli nést ještě půl kilometru nepřístupným lesním terénem. Sanitka poté odvezla muže do nemocnice. Mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid konstatuje: „Na místě zasahovaly tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů včetně speciální jednotky s výcvikem pro práci ve výškách a hloubkách.“

Padesátka záchranářů se shoduje, že šlo v poslední době o jeden z nejobtížnějších zásahů podobného typu.