Univerzitní observatoř v Brně dostala novou kopuli

Brno - Novou kopuli dnes dostala univerzitní observatoř na brněnské hvězdárně. Specializovaná firma vyměnila několikatunové konstrukce během pěti hodin pomocí těžkotonážního jeřábu. Stav kopule odpovídal jejímu stáří, observatoř slouží studentům už více než padesát let. Ta nová je vyrobena klasickou technologií z lepených dřevěných nosníků a má nové plechové pokrytí.

Malá observatoř patřící Masarykově univerzitě slouží na brněnské hvězdárně studentům už více než půl století. Podle toho také vypadal stav její plechové kopule. Jan Janík z Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Masarykovy univerzity konstatuje: „Vady se projevovaly při výuce. Kopule se už občas nechtěla otáčet.“

Univerzita proto uvolnila tři miliony korun na výměnu kopule za lehčí a odolnější. Konstruktér nové kopule Jan Lochman se může pochlubit: „Je vyrobena klasickou technologií. Je z lepených dřevěných nosníků a pokrytá je plechem Reinzig.“ Původní kopule se musela před odstraněním rozřezat na několik částí. Novou třítunovou kopuli o průměru sedm a půl metru usadil jeřáb přesně na připravené nosníky. Jeřábník Miloš Šibor se chlubí: „Je to na zkušenosti a odhadu. Když to dělá člověk třicet let, je to brnkačka.“ Po usazení kopule čekají montéry ještě dokončovací práce. Observatoř začne fungovat asi za měsíc.