Ve Zlíně vzniká laboratoř pro speciální vyšetření plodové vody

Zlín - Zlínský kraj byl posledním, ve kterém podobné genetické pracoviště chybělo. Budoucí maminky a jejich lékaři tak získají větší jistotu, že se nenarodí postižené dítě. Právě dokončovaná laboratoř zahájí provoz v lednu a měla by prozkoumat až tisíc vzorků ročně.

Možnost speciálního vyšetření plodové vody znamená, že i ve Zlíně budou lékaři schopni varovat budoucí matky například před Downovým syndromem. Některá geneticky daná postižení dokážou poznat dříve, než se dítě narodí. „Downův syndrom se vyskytuje zhruba jeden na tisíc plodů, což znamená asi sto případů ročně,“ vypočítal pravděpodobnost postižení dítěte děkan 1. Lékařské fakulty UK.

Se stoprocentní jistotou dokáže přítomnost takového postižení na počátku těhotenství odhalit pouze genetické vyšetření buněk z plodové vody. Vyšetřovací centrum přímo ve Zlíně znamená pro místní skutečnost, že odebrané vzorky už nebudou muset cestovat třeba až do Prahy. Výhody vypíchl Petr Polák, primář Centra prenatální diagnostiky ve Zlíně: „Zaprvé je to rychlejší. Zadruhé víme, že vzorky odeslané do vzdálených laboratoří mohou během transportu podstoupit určité změny, které mohou uškodit kvalitě výsledku.“

Právě dokončovaná nová laboratoř ve Zlíně prozkoumá ročně tisíc vzorků. Náklady zatím jako první slibuje uhradit Všeobecná zdravotní pojišťovna. „Preventivní vyšetření nám dává do budoucna šance na snížení budoucích sociálních ale i ekonomických nákladů na péči o takové postižené dítě,“ uvedl Tomáš Melichar, ředitel krajské pobočky VZP.