Brno bude příští rok hospodařit se schodkem 900 milionů

Brno - Brno bude příští rok hospodařit s příjmy 9,8 miliardy korun a výdaji 10,7 miliardy korun. Návrh rozpočtu dnes schválili zastupitelé města. Rozdíl 900 milionů se pokryje z dalších zdrojů, například půjček. Rozpočet prosadila koalice ČSSD, KDU-ČSL, Strany zelených a hnutí Brna 2006. Opozice, hlavně občanští demokraté, měla k návrhu rozpočtu množství výhrad, žádnou změnu však neprosadila. O rozpočtu diskutovali politici přes šest hodin.

Opozice kritizovala například to, že rozpočet obsahuje zmocnění radě města, aby v budoucnu mohla měnit investice zahrnuté v rozpočtu bez vědomí zastupitelstva. V minulém volebním období to nebylo možné.

„Považuji to za útok na zastupitelskou demokracii,“ řekl a Mladé frontě Dnes zastupitel Miroslav Hošek (ODS). Nová pravidla koalici umožňují, aby bez souhlasu zastupitelstva přidala další peníze například na modernizaci fotbalového stadionu za Lužánkami, kdyby nestačilo 37 milionů korun rezervovaných v rozpočtu. Stačí, když radní sumu najdou v jiné položce kapitoly Ostatní tělovýchovná činnost.

Hošek to kritizoval. Podle něj mohou na jednání zastupitelstva být přítomni Brňané, kteří se k navrhovaným investicím mohou vyjádřit. V budoucnu prý o tuto možnost přijdou, protože jednání rady jsou neveřejná. „Je to zcela netradiční řešení a vzhledem k rétorice koalice o tom, jak se chtějí přiblíži t lidem a lépe komunikovat, je to pravý opak,“ řekl Hošek.

Návrh se nelíbil ani komunistům, kteří jsou na brněnské radnici tradičně v opozici. Podle zastupitele Pavla Březy (KSČM) však s podobnou věcí přichází každá rada. Současné vedení Brna vystřídalo po více než 15 letech koalice vedené ODS.

Primátor Roman Onderka kritiku odmítnul. Nové pravidlo prý radě umožní zadávat investice pružněji. V rozpočtu tak podle něj nebudou zůstávat peníze, které se v daném roce nestihly vyčerpat. „Nedočerpaná částka za letošní rok se pohybuje ve stamilionech,“ uvedl Onderka (ČSSD).

S průhledností práce magistrátu podle primátora rozhodnutí nemá nic společného. Je prý úkolem magistrátu a novinářů, aby o podstatných rozhodnutích rady informovali. „Větší průhlednost veškerých kroků na radnici, než jak je nyní, nebyla za posledních 16 let,“ uvedl Onderka.

Ze schváleného rozpočtu vyplývá, že v Brně se příští rok bude nejvíc investovat do dopravních staveb, vodovodů a kanalizací. Například na stavby související s rekonstrukcí železničního uzlu a přesunem nádraží se počítá s 208 miliony korun. Na obnovu vily Tugendhat, jedinou českou památku moderního umění na seznamu UNESCO, navrhuje koalice dát 20 milionů korun. Celkově bude stát památková obnova více než 100 milionů korun.

Vydáno pod