Poslanci ČSSD budou lobbovat za zachování brněnské Úrazové nemocnice

Brno - Poslanci sociální demokracie chtějí v lednu lobbovat za zachování Úrazové nemocnice v Brně. Jihomoravské poslance z koaličních stran budou přesvědčovat, aby na konci ledna hlasovali pro jejich návrh zákona.

Úrazová nemocnice, kterou plánuje ministr Tomáš Julínek (ODS) z větší části přesunout do Brna-Bohunic, by se podle návrhu sociální demokracie zákonem převedla na Brno. V centru by pak nejspíš fungovala dál - radní města už dříve schválili, že nemocnici chtějí převzít a dál provozovat.

Brněnskou radu vedou sociální demokraté. Naopak přesun Úrazové nemocnice prosazuje ministr z ODS. „Pevně doufám, že poslanci za jižní Moravu a zejména za Brno jsou tam zvoleni za svoje voliče a budou pečlivě naslouchat názorům lidí v regionu,“ uvedl Hašek. Velká část veřejnosti s rušením Úrazové nemocnice nesouhlasí, petici za její zachování podepsalo asi 50.000 lidí.

Koaliční poslanci se k návrhu ČSSD staví zdrženlivě. Poslanec Petr Pleva (ODS) souhlasí s Julínkem v tom, že přesunem takzvaného traumacentra z Úrazové nemocnice do Brna-Bohunic se zlepší jeho práce. Bude prý mít lepší návaznost na další obory a také tam snadněji přistanou vrtulníky. „Současný stav vyžaduje naprosté mistrovství, někdy až kaskadérství pilotů vrtulníků, kteří přistávají u Úrazové nemocnice,“ uvedl Pleva.

Další věcí je ovšem podle něj akutní ambulantní péče, kde lidem ošetří
drobnější úrazy, a za kterou jsou lidé zvyklí jezdit do Úrazové nemocnice. „To je otázka dalšího jednání,“ řekl Pleva. Podle něj by měla být přístupná i lidem ze severu Brna, kteří to do bohunické nemocnice mají dál.

Zda by takovou službu měly zajišťovat jiné nemocnice v centru nebo třeba polikliniky, je prý věcí jednání. Důležité podle poslance je, aby lidé
věděli, kam s menším úrazem jet. „V tomto stresovém stavu nebudou sedat k telefonnímu seznamu a hledat, kde je ošetří,“ řekl Pleva.

Julínek chce traumacentrum přestěhovat z Úrazové nemocnice do Bohunic letos v červnu. Ve Fakultní nemocnici Brno stavbaři už chystají nové prostory. Ředitel nemocnice Roman Kraus řekl, že v Bohunicích přijme veškerý střední zdravotnický personál Úrazové nemocnice i velkou část lékařů. Nové zaměstnání si však patrně budou muset hledat další zaměstnanci Úrazové nemocnice, například lidé z kanceláří.

Vydáno pod