Na 60 lékařů z Uherskohradišťska nemá smlouvy s VZP, dnes neléčili

Uherské Hradiště – Šedesát ordinací praktických lékařů na Uherskohradišťsku zůstalo dnes ráno zavřeno. Lékaři se vypravili na jednání s krajským ředitelem VZP Tomášem Melicharem. Většina lékařů ze Zlínského kraje nemá totiž stále podepsané smlouvy s pojišťovnou pro letošní rok a sami tedy nevědí, jestli můžou od pacientů vybírat nově uzákoněné poplatky.

Lékařům hlavně vadí, že většina z nich nedostala ani návrh smlouvy s VZP. Ti, kteří návrh dostali, postrádají podstatnou část - cenové ujednání, které například určuje, za kolik lékaři ordinují.

Melichar na jednání, které trvalo hodinu a půl, lékaře uklidnil, že jsou i nadále smluvními partnery VZP, a tudíž mají ordinovat tak jako doposud. Musí tedy splnit zákonnou povinnost výběru regulačních poplatků za ošetření. 

Pojišťovna nové návrhy smluv se všemi dodatky rozešle, aby je lékaři mohli podepsat ještě tento měsíc. „Během týdne nám na všechny dotazy ke smlouvám a dodatkům odpoví tak, aby tyto smlouvy mohly být uzavřeny nejpozději do konce ledna,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Zlínského kraje Lubomír Nečas. 

Lékaři mimo jiné například požadují, aby doba splatnosti faktur byla z původních 30 dnů zkrácena na 20, aby ke smlouvám byly doplněny dodatky o cenách práce a smlouvy bylo možné vypovědět z důvodu ekonomické nevýhodnosti. 

Po schůzce se lékaři rozešli do svých ordinací a začali opět ošetřovat nemocné. Případné hromadné protesty neplánují, ale také je ani nevylučují. Záviset to bude na tom, zda VZP dnešní sliby dodrží.