Havlíčkův Brod chce vybudovat podchod v Masarykově ulici

Havlíčkův Brod - Havlíčkobrodská radnice plánuje stavbu podchodu pro chodce v nebezpečné Masarykově ulici, kterou vede frekventovaná silnice první třídy. Na ní se již stala řada vážných dopravních nehod, na přechodu pro chodce předloni zemřelo dítě při cestě do školy. Podchod bude stát kolem 18 milionů korun. Jeho stavba bude zahájena, pokud na ni město dostane dotaci od státu, řekl místostarosta Libor Honzárek.

„Vybudování podchodu by mělo výrazně přispět k bezpečnosti zejména chodců a dětí, které v tomto místě přecházejí do základní školy,“ uvedl Honzárek. O příspěvek radnice požádá Státní fond dopravní infrastruktury. „Pro město je to přece jenom velké sousto,“ dodal místostarosta.

Masarykovou ulicí vede státní silnice, po které směřuje doprava i k dálnici D1. Podle loňských údajů po ní městem v průměru projede 15.000 aut denně, v některých úsecích i 20.000. Podle policejní prověrky z minulého roku řada řidičů na této trase překračovala povolenou rychlost. V posledních měsících již město provedlo dílčí úpravy, které mají zvýšit bezpečnost chodců.

Uprostřed přechodu, po kterém chodí i žáci školy Wolkerova, byl pro pěší vytvořen ostrůvek. Zlepšilo se vodorovné značení a přechod byl osvětlen. Ve směru od Kolína byly dva jízdní pruhy zredukovány na jeden, čímž se podle Honzárka snížila rychlost vozidel až o třicet procent. „Samozřejmě se najdou výtečníci, kteří to projedou rychle,“ podotkl.

Městští úředníci nyní zpracují dokumentaci potřebnou pro žádost o dotaci na podchod, žádost pak projedná lednové zastupitelstvo.