Ženská věznice ve Světlé je přeplněná

Světlá nad Sázavou - Věznice v zemi jsou přeplněné a ministerstvo spravedlnosti nemá peníze na rozšíření a opravu stávajících věznic. Chystá však otevření nové věznice pro muže v Rapoticích na Třebíčsku. Kapacitní problémy ale mezitím hlásí největší ženská věznice u nás ve Světlé nad Sázavou. Priorit je však mnoho a při rozdělování peněz je třeba postupovat opatrně.

Ve Věznici Světlá nad Sázavou je nyní 535 odsouzených žen. Kapacita je už dávno překonaná, věznice potřebuje další místa. „Do dnešní doby nenastoupilo trest odnětí svobody celkem 500 odsouzených žen, které mají nařízený trest, a měly by v brzké době přijít do věznice. My jsme přeplněni,“ přibližuje situaci ředitelka Věznice Světlá nad Sázavou Kamila Meclová. „ČR má nejvíce odsouzených k výkonu trestu na 100 tisíc obyvatel v celé Evropě. Jde o celkové pojetí trestní politiky,“ doplňuje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Ředitelka potřebuje 15 milionů z rozpočtu ministerstva spravedlnosti. Za takové peníze by dokázala prostory věznice rozšířit o 80 míst. „Vím, je to priorita. Ale těch priorit je hodně a s penězi musíme postupovat opatrně. Uvidíme, co bude,“ komentuje situaci generální ředitel Vězeňské služby ČR Luděk Kula. Ministr Pospíšil se domnívá, že pro méně závažné trestné činy bude do budoucna lepší užívat trest domácího vězení, nikoliv krátkodobé tresty výkonu odnětí svobody. Světelská věznice je výjimečná tím, že má v péči i o odsouzené matky s dětmi. S těmi mohou být vězeňkyně pouze do tří let. Poté musí děti zařízení opustit.

Věznice ve Světlé chce rozjet nový projekt domů na půli cesty pro odsouzené matky s dětmi. Ministr spravedlnosti Pospíšil slíbil, že projekt podpoří.

  • Pardubická věznice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/25/2448.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/46/4505.jpg