Soukromí exekutoři pomáhají v Olomouci

Olomouc - Olomoucký magistrát si pochvaluje spolupráci s exekutory. Za posledních šest let se městu s jejich pomocí podařilo získat téměř tři miliony korun, které obyvatelé dlužili na nájemném. Úspěšnost soukromých exekutorů je více než třicetiprocentní, nedobytných je pouhých deset procent předaných pohledávek.

Obyvatelé Olomouce nejčastěji dluží peníze za nájem bytů, za nezaplacený svoz odpadu nebo za pokuty od městské policie. Město samo nemá účinné nástroje, jak od dlužníků peníze vymáhat. Proto už 6 let spolupracuje se soukromými exekutory. „Problém je v tom, že osobu, která dluží, nejsme schopni sami dohledat a ani majetek, ze kterého by mohl dlužník pohledávku uspokojit,“ říká k tomu náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs.

„Soudní exekutor může dohledávat majetek povinného. Jakmile ho dohledá, může majetek obstavit svým rozhodnutím, což je exekuční příkaz,“ uvádí k postupu soudní exekutor David Chaloupka.

Ke konci loňského roku dlužili lidé Správě nemovitostí Olomouc na nájmech za bytové i nebytové prostory asi 15 milionů korun. Exekutoři tyto pohledávky postupně vymáhají. Úspěšní jsou ve více než třiceti procentech, desetinu pohledávek pak dlužníci nemají z čeho zaplatit. „My jsme exekutorům od roku 2002 předali pohledávky asi za 8 milionů korun, takže můžeme říct, že z toho je asi 800 000 korun nevymahatelných a ten zbytek vymahatelný je, protože exekutor sahá i na sociální dávky, což je pro ty lidi velmi nepříjemné,“ shrnuje výsledky  práce soukromých exekutorů ředitel Správy nemovitostí Olomouc Roman Zelenka. 

Neplatiči poplatků dluží městu celkem 36 milionů korun. Olomoucký magistrát chce služeb soukromých exekutorů využívat i v nadále. Do budoucna pak plánuje spolupráci i s dalšími subjekty, které se specializují na vymáhání dluhů.

Vydáno pod