Poslanci rozhodnou o budoucnosti Úrazové nemocnice v Brně

Praha/Brno - Sněmovna dnes bude řešit další fungování Úrazové nemocnice v Brně. Poslanci ČSSD ji chtějí převést ze státu na město a zabránit jejímu zrušení. Ministerstvo zdravotnictví chce totiž zařízení přestěhovat do Fakultní nemocnice, kde bude podle úředníků fungovat lépe.

Sloučení obou zařízení vysvětluje Marek Šnajdr, první náměstek ministra zdravotnictví, tím, že ve Fakultní nemocnici se staví moderní úrazové centrum pro celý region. Mělo by být dokončeno na podzim tohoto roku.

Podle Petra Svobody, ředitele Úrazové nemocnice Brno, by nemělo stěhování zařízení znamenat ztrátu stávajících pracovních míst. „V této chvíli to vypadá, že do Fakultní nemocnice přejdou úplně všichni pracovníci Úrazové nemocnice a své místo si udrží,“ řekl pro Českou televizi Svoboda.

Podle poslance Jeronýma Tejce (ČSSD) nabyli při jednáních s ministrem Julínkem zástupci Brna dojmu, že ministr nemá zájem na jiném řešení, než nemocnici zrušit. „Ve chvíli, kdy jsme zjistili, že je definitivně rozhodnuto o zrušení nemocnice, zvolili jsme variantu nového zákona, který by měl Úrazovou nemocnici převést na město.“

Varianta přijetí nového zákona je ovšem problematická. Legislativní proces trvá v Česku jeden rok. „Zahrávat si s jednoroční nejistotou je nezodpovědné pro zaměstnance i pro pacienty,“ prohlásil ke snaze poslanců ČSSD Šnajdr.

Otázkou je i další využití stávajícího nemovitého majetku Úrazové nemocnice. Podle Šnajdra se může stát, že nemovitosti budou rozprodány: „V případě prodeje půjde každá koruna z tohoto výnosu do modernizace brněnského zdravotnictví.“

Ministerstvo zdravotnictví se podle Šnajdra zavázalo k zásadní modernizaci Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny a Masarykova onkologického ústavu. Cena celého projektu by se měla pohybovat kolem tří a půl miliardy korun.

Vydáno pod