Ve Žďáru nad Sázavou se lidé soudí se stavebním úřadem

Žďár nad Sázavou - Kontroverzní stavby vyrostly ve Žďáru nad Sázavou mezi rodinnými domky v lokalitě pod památkou Unesco na Zelené hoře. Kvůli vzniku výrobního provozu v této zóně se lidé dokonce soudí se stavebním úřadem. Podle úředníků však stavebník splnil všechny potřebné vyhlášky a normy a stavba je v souladu s územním plánem.

Ulice Nová, Žďár nad Sázavou. Zdejší firma dodávající automatizace se rozrůstá a potřebuje nové prostory. Našla je přímo mezi rodinnými domy, sousedům se to nelíbí a soudí se kvůli tomu se stavebním úřadem. Lidé podali žalobu, zda taková stavba může stát v tak malém prostoru mezi rodinnými domy. Myslí si, že do zóny bydlení nepatří. Vedoucí stavebního úřadu Žďár nad Sázavou Libuše Pitková však tvrdí, že přesné hranice mezi čistou zónou pro bydlení a smíšené bydlení nebyly zřetelné. Z toho důvodu tam byl objekt umístěn. Podle úředníků stavebník splnil všechny potřebné vyhlášky a normy a stavba je i v souladu s územním plánem.

Lidé mají být podle některých vyjádření spokojeni, že takovou stavbu pod okny vůbec mají. Vedoucí odboru územního plánování Irena Škodová je přesvědčena: „Právě touto stavbou došlo ke snížení hluku ze stávající komunikace směrem k bytové zástavbě.“ Ředitel a jednatel společnosti ATX, která v objektu podniká, Bohuslav Vránek doplňuje, že zde budou montovat rozvaděče, což je velmi tichá činnost.

Majitel firmy dráždí obyvatele čtvrti pod Santiniho kostelem i stavbou svého rodinného sídla. Atypická vila vyrůstá přímo pod památkou UNESCO v zóně, kde je kvůli památkářům problém vyměnit okna nebo změnit barvu plotu. Sousedé tvrdí, že získat povolení k takové stavbě v této lokalitě není vždy jednoduché. Bohuslav Vránek se brání: „Architekt se snažil dům koncipovat tak, aby svými křivkami připomínal Santiniho kapli, kterou navštěvují lidé z celého světa.“

Úředníci, kteří obě kontroverzní stavby povolili, se mimo kameru shodují, že víc než o škodlivost nebo nevhodnost staveb jde v celém sporu hlavně o lidskou závist úspěšnému podnikateli.